Un grup de deputați din cadrul Adunării Populare a Găgăuziei i-a cerut noii guvernatoare a regiunii, Evghenia Guțul, să înceteze presiunile asupra membrilor instituției pentru ca aceștia să aprobe noua componență a Comitetului Executiv al Găgăuziei. Declarațiile au fost făcute, pe 1 august, în cadrul unui briefing de presă, scrie Nokta.
„Protestul este un element de presiune și amenințări”
Vicepreședintele Adunării, Gheorghe Leiciu, a criticat organizarea mitingului „șoriților” în cadrul ședinței Adunării Populare din Găgăuzia din 28 iulie.
„Susținătorii motivați material de partidul neconstituțional „ȘOR” au cerut de la Adunarea Populară aprobarea imediată a componenței Comitetului Executiv, a cărui listă a fost anunțată cu o zi înainte de Ilan Șor de pe un ecran. Subliniez, nu de guvernator, ci de Șor, care nu îndeplinește cerințele Codului [Găgăuziei]”, a spus Leiciu .
Deputatul Nicolae Ormanji a spus că protestul a fost condus de oameni din echipa Guțul, iar protestatarii au fost „interesați material”. Deputatul Nicolae Ivanciuc a adăugat că protestatarii au spus că li s-a plătit câte 500 de lei fiecare pentru a „veni și striga”.
„A fost o persoană care a organizat și a ajutat mulțimea. El pretinde o poziție înaltă în Comitetul Executiv. Este inacceptabil. Și se pune întrebarea despre sănătatea morală și psihologică a acestei persoane”, a spus Ivanciuc.
Deputatul Alexandr Tarnavschii a subliniat că Adunarea Populară nu restrânge dreptul oamenilor la libertatea de exprimare.
„Sunt sigur că ceea ce s-a întâmplat vineri nu a fost autorizat de lege. (…) Acel protest spontan este un element de presiune și amenințări asupra deputaților Adunării Populare”, a spus Tarnavschii.
Probabil, deputatul se referă la prevederea legii, potrivit căreia organizatorii protestelor trebuie să anunțe primăria despre desfășurarea protestului, dar și când și unde acesta va avea loc.
Deputatul Ormanji s-a adresat protestatarilor și le-a cerut să se comporte „corect” și în conformitate cu legea.
„Nu transformați Găgăuzia noastră într-un câmp de confruntări între membrii de partid”, a spus Ormanji.
Încălcarea legii și a procedurilor
Leiciu a explicat că problema nu poate fi inclusă pe ordinea de zi, întrucât componența Comitetului Executiv trebuie mai întâi aprobată de comisiile Adunării Populare a Găgăuziei, iar abia după aceea este luată în considerare în ședință.
„Prin intimidări, amenințări, șantaj, insulte, au încercat să-i convingă pe deputați să ia o decizie evident ilegală”, a continuat deputatul.
El a adăugat că deputații vor coopera cu bașcanul, dar numai „în interesul poporului găgăuz și conform legii”.
„Infractorul reprezintă Comitetul Executiv – acesta este suprarealism”
Tarnavschi a amintit că Comitetul Executiv a fost reprezentat de oligarhul fugar Ilan Șor, care a fost găsit vinovat de fraudă și spălare de bani și condamnat la 15 ani de închisoare.
„Dacă noi, deputații care suntem aleși pentru a respecta legea, nu o respectăm noi înșine, atunci ce vom cere alegătorilor noștri? Justiția națională a fost complet ignorată când condamnatul ne-a prezentat componența Comitetului Executiv. Acesta este un fel de suprarealism în secolul 21 într-o entitate autonomă democratică și juridică. Asemenea trăsături duc la izolarea în continuare a Găgăuziei. (…) Găgăuzia nu este teritoriul lui Șor”, a spus Tarnavschi și a remarcat că niciun reprezentant internațional nu a felicitat-o încă pe Guțul pentru preluarea mandatului.
Declarația a fost susținută de o „majoritate absolută” a deputaților
Leiciu susține că prin acest briefing exprimă părerea majorității, dar nu a enumerat care dintre deputați au susținut aceste declarații.
„Acțiunile de care dă dovadă noua conducere sunt inacceptabile. Ele duc la o complicare a situației socio-politice din Găgăuzia și amenință însăși securitatea autonomiei. Aș dori să le reamintesc tuturor că Găgăuzia nu este o celulă a partidului Șor sau a vreunei alte structuri de partid. Găgăuzia a fost creată și va exista în interesul poporului găgăuz, pentru a satisface nevoile lor politice, economice, sociale, culturale, și nu nevoile indivizilor care sunt în conflict cu legea”, a subliniat Leiciu.
La briefind au participat: Alexandr Tarnavschii, Gheorghie Leiciu, Mihail Jelezoglo, Nicolae Ormanji, Nicolae Ivanciuk și Nicolae Raea.
Deputatul Mihail Jelezoglo a spus că nu va vota pentru componența Comitetului Executiv propus de Șor, deoarece aceasta nu este corespunde legilor Găgăuziei.
„Cerința de a cunoaște limba nu este doar o cerință legală, este un drept moral al poporului nostru, care a fost câștigat în anii 90 pentru a păstra limba și poporul”, a spus Jelezoglo.






Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!