Deputații PAS au susținut două proiecte de legi care obligă Parlamentul să consulte Adunarea Populară a Găgăuziei
Full Article 2 minutes read

Deputații PAS au susținut două proiecte de legi care obligă Parlamentul să consulte Adunarea Populară a Găgăuziei

Deputații partidului de guvernare au adoptat, în lectura a doua, proiectul de lege care prevede că mecanismul de consultare de către Parlament a Adunării Populare a Găgăuziei va fi reglementat prin lege. Acest lucru se va întâmpla în cazul examinării proiectelor de legi care vizează statutul, atribuțiile sau alte chestiuni care se referă la UTA Găgăuzia. 

Documentul a fost elaborat în pe platforma Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționării unității teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia stabilit de normele constituționale. În rezultat, proiectele de acte normative, care vizează statutul sau competențele UTA Găgăuzia, vor fi transmise spre avizare Adunării Populare a Găgăuziei/Comitetului Executiv. De asemenea, în proiectul de lege este stipulată expres atribuția autorităților UTA Găgăuzia de a transmite proiectele legilor locale elaborate spre avizare ministerelor și altor autorități administrative centrale de resort, responsabile de domeniul la care se referă proiectul de lege.

Potrivit autorilor, modificările legislative vor duce la aprofundarea relațiilor de colaborare dintre UTA Găgăuzia și organele centrale ale administrației publice.

Tot la ședința plenară de astăzi, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege, prin care se propune modificarea Regulamentului Parlamentului. Astfel, comisiile parlamentare permanente vor fi responsabile să îi invite la discuții pe reprezentanții Adunării Populare, în cazul în care vor fi supuse audierilor publice proiecte de legi care se referă la UTA Găgăuzia. Inițiativa legislativă a fost susținută de 54 de deputați.

***

Grupul de lucru este o platformă de dialog permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, compusă din număr egal de legiuitori din Chișinău și Comrat, creat în 2015. De la lansare, Grupul a adoptat circa 60 de decizii comune. Ședințele informale ale Grupului de lucru fiind facilitate de CMI – Fundația pentru pace Martti Ahtisaari în cadrul proiectului „Dialog privind Găgăuzia”, finanțat de Suedia în cadrul căruia se oferă expertiză și suport procesului de dialog.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: