Deputatul Vasile Bolea se teme de NewsMaker? Cum (nu) a răspuns la întrebarea redacției VIDEO

Întrebat de NewsMaker ce priorități are pentru sesiunea de primăvară a Parlamentului, deputatul neafiliat Vasile Bolea a evitat să comunice. „Ne temem de voi. (…) Fiind finanțați de către organizația criminală din Statele Unite USAID…”, a continuat Bolea. 

Pe 6 februarie, aflat la Parlament, corespondentul NewsMaker l-a întrebat pe Vasile Bolea ce priorități are pentru această sesiune parlamentară.

„Vreți cu adevărat să cunoașteți planurile noastre? (…) Nu vi le spunem”, a comunicat deputatul.

Întrebat de ce refuză, Bolea a menționat: „Deoarece ne temem de voi. (…) Păi fiind finanțați de către organizația criminală din Statele Unite USAID… cine știe”. Bolea a spus că despre aceasta „vorbesc oficiali din Statele Unite” și ține să-i creadă. „Ei oficial au vorbit despre lucrul dat și au scos în vileag unele lucruri”, a continuat deputatul neafiliat.

Vasile Bolea a fost în trecut membru al Partidului Socialiștilor (PSRM), iar actualul mandat de deputat l-a obținut candidând pe listele acestei formațiuni politice. În 2023, Bolea și alți deputați socialiști au părăsit partidul, însă au păstrat fotoliile de parlamentar. Ulterior au aderat la Partidul „Renaștere” – apropiat lui Ilan Șor, care este condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și se ascunde de justiție în Rusia.

Pe 21 aprilie 2024, în timpul unei ceremonii la Moscova, Șor a anunțat crearea Blocului „Victoria-Победа” – format din partidele „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei”, „Victoria” și politicieni afiliați oligarhului fugar. La eveniment a fost prezent și Vasile Bolea. Menționăm, blocul pledează pentru „parteneriat strategic” cu Rusia, consolidarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova și este împotriva eurointegrării țării noastre.

În pofida invaziei din Ucraina, din momentul în care a aderat la Partidul „Renaștere”, iar ulterior s-a alăturat și Blocului „Victoria”, Vasile Bolea a întreprins mai multe vizite în Rusia, unde s-a întâlnit cu oficiali ruși. Iar pe 12 iunie, deputatul, împreună cu alți politicieni afiliați lui Șor, a fost la ambasada rusă din Chișinău pentru a marca Ziua națională a Rusiei.

Pe 13 iulie 2024, Bolea a venit la Parlament cu un tricou cu sintagma „Putin Team” (în trad. din engleză: „Echipa Putin”), care face referire la președintele rus. Detalii AICI.

Pe 2 august, Bolea a anunțat că va candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. El a spus că va fi „candidatul blocului „Victorie”, iar staff de campanie îi va fi Marina Tauber – cercetată în mai multe dosare penale, inclusiv pentru spălare de bani. Pe 7 august, Comisia Electorală a refuzat înregistrarea blocului pentru participarea la referendum și prezidențiale. Ulterior, Bolea a cerut instituției electorale să fie înregistrat drept candidat independent la scrutinul prezidențial și a fost refuzat.

Pe 5 decembrie, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a anunțat că a depistat existența unei „averi nejustificate” în privința lui Bolea. Potrivit instituției, este vorba despre suma de 231 de mii de lei. ANI a dispus în privința acestuia „încetarea mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu”. Autoritatea a adăugat că Bolea are dreptul de a contesta actul de constatare, care nu este definitiv. Detalii AICI. În aceeași zi, Bolea a spus că va contesta documentul. „Eu fără mandat n-am să rămân”, a comunicat el. Detalii AICI.

***

Activitatea USAID a fost subiect de discuție și la ședința Parlamentului din 6 februarie. Comuniștii și socialiștii au cerut audierea premierului Dorin Recean ca să „ofere informații vizavi de activitatea agenției americane USAID pe teritoriul R.Moldova”. Deputatul Bogdat Țîrdea a spus că îl interesează „ce sunt cu aceste finanțări”, dacă „mai demarează aceste proiecte” în țara noastră, dacă „prezintă aceasta un pericol acum pentru R.Moldova” și a dat citire unor organizații, inclusiv instituții mass-media din Moldova, adăugând că „au fost finanțate de USAID” „Unicul pericol sunteți dumneavoastră pentru R.Moldova, sincer”, a reacționat președintele Parlamentului Igor Grosu. Iar deputatul PAS Andrian Cheptonar a enumerat unele din proiectele realizate în Moldova cu suportul USAID, printre acestea dezvoltarea domeniilor de educație, agricultură, viticultură, turism, energetică, inclusiv reparația drumurilor. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: