Deținuții ruși condamnați pentru infracțiuni grave ar putea fi trimiși la război în Ucraina
Full Article 2 minutes read

Deținuții ruși condamnați pentru infracțiuni grave ar putea fi trimiși la război în Ucraina

Duma de Stat va permite, pe 18 octombrie, cel mai probabil, mobilizarea pentru războiul cu Ucraina pentru cetățeni cu condamnări nesoluționate pentru infracțiuni grave. Potrivit publicației Delfi, măsura ar viza sute de mii de persoane aflate în probațiune, care și-au ispășit pedeapsa.

Conform sursei citate, Legea federală „Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă” interzice recrutarea lor în armată, însă birourile militare de înregistrare și înrolare încalcă deja această interdicție, iar comisia parlamentară de apărare propune anularea de urgență a acesteia.

Codul penal rus califică infracțiunile drept grave, pentru care poți primi mai mult de cinci ani de închisoare. Pe portalul oficial „Explicăm Federația Rusă”, unde comentează caracteristicile mobilizării actuale, se spune că este imposibil să mobilizezi o persoană în armată până când condamnarea a fost ispășită.

Între timp, conform sursei citate, care citează activiști pentru drepturile omului, birourile militare de evidență și înrolare, cu ajutorul inspecțiilor din penitenciare, mobilizează deja persoane cu antecedente penale, fără să aștepte o schimbare a legii.

Condamnați condiționat, cărora li s-au înmânat citații când veneau să se prezinte la inspectoratul penitenciarului, s-au adresat și la organizația pentru drepturile omului „Rus Sitting” (recunoscută ca ONG ca „agent străin”), Olga Podoplelova, șefa departamentului juridic al acesteia, a confirmat BBC.

„În această situație, i-am sfătuit să nu accepte citația în mod voluntar și să conteste apelul la mobilizare în toate cazurile posibil ca fiind ilegal”, spune ea.

În opinia sa, amendamentul de ridicare a interdicției de mobilizare a celor condamnați în temeiul unor articole vizează în mod special mobilizarea persoanelor care au fost condamnate condiționat sau eliberate.

Potrivit sursei citate, o persoană este considerată a fi condamnată până la înlăturarea sau anularea cazierului judiciar din momentul intrării în vigoare a sentinței – aceștia sunt atât condamnații care execută o pedeapsă și condamnați condiționat, cât și cei care au fost deja eliberați, dar nu au fost a stins cazierul judiciar – conform articolelor grave și mai ales grave, aceasta este de 8-10 ani. 7

În Rusia, sute de mii de oameni care sunt în libertate cu o condamnare pentru infracțiuni grave sunt încă sub interdicția de mobilizare. După adoptarea amendamentului pentru ridicarea interdicției, aceștia se vor putea mobiliza legal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: