Deținuții ruși condamnați pentru infracțiuni grave ar putea fi trimiși la război în Ucraina
Full Article 2 minutes read

Deținuții ruși condamnați pentru infracțiuni grave ar putea fi trimiși la război în Ucraina

Duma de Stat va permite, pe 18 octombrie, cel mai probabil, mobilizarea pentru războiul cu Ucraina pentru cetățeni cu condamnări nesoluționate pentru infracțiuni grave. Potrivit publicației Delfi, măsura ar viza sute de mii de persoane aflate în probațiune, care și-au ispășit pedeapsa.

Conform sursei citate, Legea federală „Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă” interzice recrutarea lor în armată, însă birourile militare de înregistrare și înrolare încalcă deja această interdicție, iar comisia parlamentară de apărare propune anularea de urgență a acesteia.

Codul penal rus califică infracțiunile drept grave, pentru care poți primi mai mult de cinci ani de închisoare. Pe portalul oficial „Explicăm Federația Rusă”, unde comentează caracteristicile mobilizării actuale, se spune că este imposibil să mobilizezi o persoană în armată până când condamnarea a fost ispășită.

Între timp, conform sursei citate, care citează activiști pentru drepturile omului, birourile militare de evidență și înrolare, cu ajutorul inspecțiilor din penitenciare, mobilizează deja persoane cu antecedente penale, fără să aștepte o schimbare a legii.

Condamnați condiționat, cărora li s-au înmânat citații când veneau să se prezinte la inspectoratul penitenciarului, s-au adresat și la organizația pentru drepturile omului „Rus Sitting” (recunoscută ca ONG ca „agent străin”), Olga Podoplelova, șefa departamentului juridic al acesteia, a confirmat BBC.

„În această situație, i-am sfătuit să nu accepte citația în mod voluntar și să conteste apelul la mobilizare în toate cazurile posibil ca fiind ilegal”, spune ea.

În opinia sa, amendamentul de ridicare a interdicției de mobilizare a celor condamnați în temeiul unor articole vizează în mod special mobilizarea persoanelor care au fost condamnate condiționat sau eliberate.

Potrivit sursei citate, o persoană este considerată a fi condamnată până la înlăturarea sau anularea cazierului judiciar din momentul intrării în vigoare a sentinței – aceștia sunt atât condamnații care execută o pedeapsă și condamnați condiționat, cât și cei care au fost deja eliberați, dar nu au fost a stins cazierul judiciar – conform articolelor grave și mai ales grave, aceasta este de 8-10 ani. 7

În Rusia, sute de mii de oameni care sunt în libertate cu o condamnare pentru infracțiuni grave sunt încă sub interdicția de mobilizare. După adoptarea amendamentului pentru ridicarea interdicției, aceștia se vor putea mobiliza legal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: