Deținuții ruși condamnați pentru infracțiuni grave ar putea fi trimiși la război în Ucraina

Duma de Stat va permite, pe 18 octombrie, cel mai probabil, mobilizarea pentru războiul cu Ucraina pentru cetățeni cu condamnări nesoluționate pentru infracțiuni grave. Potrivit publicației Delfi, măsura ar viza sute de mii de persoane aflate în probațiune, care și-au ispășit pedeapsa.

Conform sursei citate, Legea federală „Cu privire la pregătirea și mobilizarea mobilizării în Federația Rusă” interzice recrutarea lor în armată, însă birourile militare de înregistrare și înrolare încalcă deja această interdicție, iar comisia parlamentară de apărare propune anularea de urgență a acesteia.

Codul penal rus califică infracțiunile drept grave, pentru care poți primi mai mult de cinci ani de închisoare. Pe portalul oficial „Explicăm Federația Rusă”, unde comentează caracteristicile mobilizării actuale, se spune că este imposibil să mobilizezi o persoană în armată până când condamnarea a fost ispășită.

Între timp, conform sursei citate, care citează activiști pentru drepturile omului, birourile militare de evidență și înrolare, cu ajutorul inspecțiilor din penitenciare, mobilizează deja persoane cu antecedente penale, fără să aștepte o schimbare a legii.

Condamnați condiționat, cărora li s-au înmânat citații când veneau să se prezinte la inspectoratul penitenciarului, s-au adresat și la organizația pentru drepturile omului „Rus Sitting” (recunoscută ca ONG ca „agent străin”), Olga Podoplelova, șefa departamentului juridic al acesteia, a confirmat BBC.

„În această situație, i-am sfătuit să nu accepte citația în mod voluntar și să conteste apelul la mobilizare în toate cazurile posibil ca fiind ilegal”, spune ea.

În opinia sa, amendamentul de ridicare a interdicției de mobilizare a celor condamnați în temeiul unor articole vizează în mod special mobilizarea persoanelor care au fost condamnate condiționat sau eliberate.

Potrivit sursei citate, o persoană este considerată a fi condamnată până la înlăturarea sau anularea cazierului judiciar din momentul intrării în vigoare a sentinței – aceștia sunt atât condamnații care execută o pedeapsă și condamnați condiționat, cât și cei care au fost deja eliberați, dar nu au fost a stins cazierul judiciar – conform articolelor grave și mai ales grave, aceasta este de 8-10 ani. 7

În Rusia, sute de mii de oameni care sunt în libertate cu o condamnare pentru infracțiuni grave sunt încă sub interdicția de mobilizare. După adoptarea amendamentului pentru ridicarea interdicției, aceștia se vor putea mobiliza legal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: