ipn.md

Diferență majoră a prețului unei măști de protecție în diferite farmacii din țară. Precizarea Ministerului Sănătății 

Pe perioada declarării urgenței de sănătate publică de interes național măștile de protecție se comercializează la prețuri de achiziție sau prețuri de livrare cu aplicarea adaosului comercial ce nu depășește 20%. Precizarea este făcută de Ministerul Sănătății într-un răspuns pentru IPN, în contextul diferenței majore a prețului unei măști de protecție de unică folosință în diferite farmacii din țară. Prețurile pot ajunge de la 8 lei/bucata, la 12 lei/10 bucăți.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, prețurile la dispozitive medicale și echipamente de protecție nu sunt reglementate și nu se înregistrează ca în cazul medicamentelor, iar în anul 2020, printr-o hotărâre de Guvern, măștile medicinale au fost incluse în lista produselor social importante.

Ministerul susține că în ultima jumătate de an, pentru a asigura acest control și a se ajunge la un preț confortabil pentru cetățeni, a elaborat proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 603/1997, pentru aprobarea Regulamentului privind formarea prețurilor la medicamente și alte produse farmaceutice și parafarmaceutice. Aceasta este actualmente în proces de definitivare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: