Din 1 ianuarie, ecusonul de testare tehnică nu va mai fi lipit pe vehicul. Gavrilița: vom economisi 6 mln de lei pe an
Full Article 2 minutes read

Din 1 ianuarie, ecusonul de testare tehnică nu va mai fi lipit pe vehicul. Gavrilița: vom economisi 6 mln de lei pe an

Procesul de inspecție tehnică periodică a autovehiculelor și remorcilor va fi simplificat. Ecusonul, eliberat în procesul de inspecție tehnică, va fi digitalizat. Modificările au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern din 28 decembrie, în scopul simplificării procesului de documentare a vehiculelor care au fost supuse inspecției tehnice.

Conform prevederilor proiectului, ecusonul urmează să ia forma unui cod de bare, care va fi aplicat în raportul de inspecție tehnică periodică. Astfel, aceste modificări vor permite reducerea cu circa 6,5 mil. lei anual a cheltuielilor operaționale suportate de către ANTA și stațiile de inspecție tehnică autorizate.
În prezent, prețul de procurare a ecusonului este de 10 lei, iar anual sunt comandate și procurate peste 650 de mii de ecusoane.
Totodată, în perioada anilor 2019-2020, de către Agenția Națională Transport Auto (ANTA) s-au casat și nimicit 77 mii de ecusoane neutilizate, în valoare de 314 924,66 lei.
De asemenea, vor fi excluse situațiile în care aceste ecusoane erau pierdute în procesul de exploatare a unităților de transport și conducătorii auto erau obligați să se adreseze la stațiile de inspecție tehnică pentru eliberarea unui raport și a unui alt ecuson.
Datele din Sistemul informațional ,,AUTOTEST”, deținut de ANTA, sunt disponibile pe platforma de interoperabilitate „MConnect”, iar autoritățile responsabile de control în trafic au acces la informațiile privind valabilitatea inspecției tehnice a vehiculelor rutiere.
Totodată, proiectul nu exclude obligația de a supune anual vehiculul inspecției tehnice pentru a putea circula pe drumurile publice, iar pentru nerespectarea acestei obligații, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional, poate fi interzisă exploatarea acestuia prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare.

Proiectul urmează a fi implementat începând cu 1 ianuarie 2023.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: