NewsMaker

Din 1 noiembrie putem solicita compensații pentru facturi. Cum vor fi acordate în sezonul 2023-2024

Autoritățile au anunțat pe 29 septembrie cum va fi acordat ajutorul pentru perioada rece a anului, în sezonul 2023-2024. Se menționează că anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare. Acesta va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi, de exemplu lemn și cărbune. Pentru a beneficia de compensații, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat pe 29 septembrie că ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice.

Astfel, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi”, a comunicat Ministerul.

Pentru a beneficia de compensații la energie în perioada sezonului rece din luna noiembrie 2023 și până în luna martie 2024, toți cetățenii vor trebui să se înregistreze pe platforma online compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie 2023.

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă, adică 700 lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.

Înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate”, a precizat Ministerul.

***

În luna octombrie anul trecut a fost creat programul guvernamental „Ajutor la Contor”. Acesta presupune acordarea compensațiilor pentru consumul de energie electrică, termică și gaze naturale în funcție de gradul de vulnerabilitate energetică atribuit cetățenilor. Pentru implementarea programului guvernamental au fost prevăzute resurse financiare în valoare de cinci miliarde de lei. Cetățenii au beneficiat de compensații până în luna martie, inclusiv.

Peste 760 000 de gospodării din Republica Moldova au beneficiat de compensații la energia electrică, termică și gaze naturale în sezonul de încălzire 2022-2023. Precizarea a fost făcută, în mai 2023, de ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu.

Pe 28 septembrie 2023, ministrul Muncii și Protecției Sociale Alexei Buzu a declarat că autoritățile alocă un buget mai mic pentru compensațiile din această iarnă. Potrivit oficialului, bugetul este mai mic întrucât în acest an și tarifele la energie sunt mai mici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Solicitări de reducere a tarifelor la lumină: ce propun FEE Nord și Premier Energy (DOC)

Furnizorul de energie electrică „FEE Nord”, care deservește consumatorii din nordul Republicii Moldova, și „Premier Energy”, care furnizează energie în centrul și sudul țării, au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) pentru ajustarea tarifelor la energia electrică.

„FEE Nord” propune un tarif de 4,22 lei pentru un kWh, față de 4,68 lei/kWh în prezent.

NewsMaker by Mihaela Conovali

„Premier Energy” propune 3,93 lei pentru un kWh, comparativ cu tariful actual de 4,10 lei/kWh.

NewsMaker by Mihaela Conovali

Solicitările FEE Nord și Premier Energy au fost publicate pe pagina ANRE pe 4 iulie curent.

Ultima dată, tarifele au fost modificate în ianuarie 2025, când au fost majorate. Până atunci, consumatorii deserviți de Premier Energy achitau 2 lei și 34 de bani/kWh, iar cei deserviți de FEE Nord – 2 lei și 84 de bani/kWh. În urma acestor modificări, autoritățile au anunțat că, până în decembrie 2025, fiecare gospodărie va achita primii 110 kWh consumați la tariful din decembrie 2024 (dinaintea scumpirilor), iar consumul care depășește această limită – la noul tarif majorat.

Menționăm că, în iunie 2025, ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat că prețurile la energia electrică și gazele naturale vor rămâne neschimbate în următoarele luni. Potrivit oficialului, în toamnă, odată cu clarificarea prețurilor de achiziție a gazului, ar putea avea loc reduceri de tarife.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: