ÎCS „Premier Energyˮ SRL informează că din cauza datoriei în creștere, neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, începând cu data de 26 ianuarie, curent, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.
Potrivit furnizorului de energie electrică, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituie deja 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat.
„Pentru neadmiterea creșterii în continuare a datoriilor, furnizorul de energie a propus elaborarea unor grafice de deconectare în evantai, astfel încât volumul total de energie electrică consumată să corespundă posibilităților de plată a SA „Apă-Canal Chișinău””, a precizat Premier Energy.
Premier Energy precizează că sumele propuse de SA „Apă-Canal Chișinău” pentru achitarea în tranșe lunare sunt insuficiente, nu duc la micșorarea reală a datoriei și nici măcar nu acoperă consumul curent, ceea ce agravează situația deficitului de lichidități a furnizorului de energie. Totodată, „Premier Energy” SRL își rezervă dreptul de a se adresa în instanța de judecată cu solicitarea recuperării datoriei și a oricăror costuri și plați/daune adiționale în legătură cu întârzierea executării obligațiilor de plată.
Conducerea „Apă-Canal Chișinău” nu a comentat deocamdată informația. Primarul capitalei Ion Ceban a publicat lista adreselor care ar urma să fie deconectate. Este vorba despre străzile:
- Florilor
- Burebista
- Vadul lui Vodă
- Aeroport
- Codru
- Grigore Vieru
- Calea Basarabiei
- Săuceni
- Albișoara
- Varnița
- Dumitru Matchovschi
- Patricani
- Izvoarelor
- Ialoveni
„În ultimele săptămâni au fost deconectate 8 puncte de importanță pentru întreprindere. Astăzi urmează să fie deconectate altele. Deși este ilegal să se acționeze în așa mod, când pot fi găsite soluții și pentru a nu se purcede la astfel de acțiuni. Sunt lucruri strategice și vitale pentru oameni”, a menționat edilul.
În luna noiembrie 2022, „Apă-Canal Chișinău” ar fi solicitat sprijinul Guvernului și al Comisiei Situații Excepționale de a găsi mijloace financiare pentru a acoperi datoria pentru energia electrică și a evita riscul deconectării acesteia, pentru a putea aproviziona orașul cu apă și canalizare, potrivit primarului Ion Ceban.
Pe 11 ianuarie, Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).
Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.
Cresc și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici vor plăti 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.
Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!