Diplomat moldovean, convocat la MAE-ul rus. Chișinăul ripostează: Moldova nu găzduiește avioane destinate Ucrainei
Full Article 3 minutes read

Diplomat moldovean, convocat la MAE-ul rus. Chișinăul ripostează: Moldova nu găzduiește avioane destinate Ucrainei

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat de Ministerul rus de Externe. Diplomatul moldovean urmează să se prezinte la instituția rusească în după-amiaza zilei de 13 august. El a fost informat că discuțiile vor viza „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”. Precizările au fost făcute de reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău. În context, Chișinăul a declarat că Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Totodată i-a recomandat Moscovei „să nu promoveze falsuri despre țara noastră”. 

Pe 13 august, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău a anunțat că Ministerul rus de Externe l-a chemat la discuții pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Oficialul moldovean urmează a fi convocat în după-amiaza zilei de 13 august. În plus, el a fost informat că discuțiile vor viza „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”.

În context, Ministerul de la Chișinău a evidențiat că „Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei”.

„Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității. În acest context, MAE reamintește că singura țară care menține ilegal trupe și muniții pe teritoriul Republicii Moldova, fără acordul autorităților, este Federația Rusă.
 Republica Moldova este un stat democratic cu mecanism decizional transparent. Astfel, toate deciziile autorităților Republicii Moldova sunt reflectate și anticipate pe resursele sale oficiale, prin urmare recomandăm ministerului de externe rus să se informeze despre Moldova din surse oficiale”, au comunicat reprezentanții Chișinăului.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, ministerul de externe rus „cu regret se informează din știrile false din mediul online”. „MAE își exprimă regretul față de această dezinformare și îi solicită ministerului de externe de la Moscova să nu promoveze falsuri despre țara noastră”, au conchis reprezentanții Chișinăului.

Amintim, în ianuarie 2024, unele canale de Telegram au scris că avioane ucrainene F16 vor staționa la Aeroportul Mărculești iar ministrul Apărării de la Chișinău a dezmințit informația. Ulterior, pe aceeași platformă s-a menționat că avioanele F16 vor tranzita Moldova pentru a ajunge în România și că Maia Sandu și Vladimir Zelenski ar fi convenit asupra acestui lucru. Solicitați de NewsMaker pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău au numit informația „dezinformare cu caracter provocator” și care are scopul „de a induce frica în societate”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: