Directorul Centrului Național Anticorupție (CNA) Ruslan Flocea, cel mai probabil, va fi demis. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, în cadrul ediției din 24 august a emisiunii „Punctul pe azi” de la TVR Moldova.
Sergiu Litvinenco susține că directorul CNA a fost numit în această funcție pe criterii politice, fiind promovat de Partidul Socialiștilor (PSRM) și de către ex-președintele țării, Igor Dodon.
„Nu am nimic cu domnul Flocea, aproape că nu îl cunosc. În situația în care obții un mandat pe baza de încredere politică acordată de cineva, fii bun și pleacă în momentul în care acel partid pierde puterea politică, nu te mai ține de funcție. Domnul Flocea a fost propulsat în funcția de director al CNA grație faptului că era exponentul PSRM-ului și a lui Igor Dodon, toată lumea știe asta”, a precizat Litvinenco.
Ministrul Justiției a adăugat că concursul prin care Flocea a fost numit director al CNA ar fi fost trucat.
„Acel concurs a fost viciat. Noi am aprobat un regulament, acolo erau punctaje pentru mai multe criterii și unul dintre ele era diploma de studii superioare. De exemplu, un candidat a demonstrat diploma, însă cel puțin un membru al Comisiei juridice de la PSRM a notat candidatul cu zero puncte. Ce înseamnă un concurs? Că niște membri obiectivi au în față niște criterii și oferă niște punctaje obiective”, a argumentat politicianul.
Potrivit ministrului Justiției, directorul CNA va fi supus unei evaluări, iar în urma acesteia, cel mai probabil, va fi demis.
„Acum, ce se va întâmpla cu domnul Flocea? Conform acestei legi, el va fi supus unei evaluări mai simple decât cea în cazul procurorului general, prin prisma funcției Parlamentului de a exercita controlul asupra acestei instituții. Comisia juridică va face această evaluare și va veni cu un verdict. Iar eu cred că va fi în sensul eliberării din funcție a domnului Flocea, având în vedere că sunt puține rezultate la CNA”, a conchis Litvinenco.
***
Pe 24 august, Parlamentul a adoptat, în lectură finală, legea cu privire la CNA. Aceasta prevede că directorul instituției va putea fi numit de către Legislativ – prin votare simplă și nu în urma unui concurs. Conducerea instituției a criticat noua procedură de numire a directorului CNA și susține că aceasta „contravine actelor normative naționale și internaționale în domeniul anticorupție” și va contribui „la slăbirea instituțională și subminarea independenței Centrului”.