parlament.md

Directorul SIS își propune să pună punct scurgerilor de informații pe Telegram

Nou șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a vorbit în runda de întrebări-răspunsuri din parlament despre acțiunile pe care le va întreprinde în lupta cu corupția, finanțarea ilegală a partidelor și întărirea capacității de contraspionaj. Acesta a mai menționat că trebuie revizuit conceptul de „secret de stat”, pentru a se evita scurgerile de informații pe canalele de Telegram.

Despre finanțarea ilegală a partidelor

Orice finanțare ilegală este interzisă de lege. Orice e interzis de lege este un pericol la adresa securității. Când vine vorba despre partide politice, finanțarea ilegală este un risc sporit, pentru că se manifestă o posibilă influență externă, care trebuie analizată foarte atent. Rolul SIS-ului este destul de limitat, sunt alte organe competente, există Comisia Electorală Centrală. SIS colectează date, le analizează și prezintă factorilor de decizie pentru acțiuni ulterioare”, a declarat noul șef al SIS.

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a menționat că unul dintre pericolele majore în adresa securității naționale este corupția politicienilor și a funcționarilor, care cedează interesele naționale în favoarea unui stat străin. Acesta l-a întrebat pe Musteață ce acțiuni intenționează să adopte în viitorul apropiat, pentru a proteja și asigura siguranța cetățenilor.

Despre lupta cu corupția din instituțiile publice

„Corupția este un sector de care m-am ocupat timp de 10 luni, fiind în funcția de consilier al doamnei prim-ministru. Asta am spus mereu: este unul dintre pericolele la adresa securității naționale. Și nu doar în SIS, MAI și Ministerul Apărării, dar în întregul sistem guvernamental, financiar-bancar. Subminează activitatea statului, reziliența, forțele interne… Acțiunile imediate: se lucrează intens pe implicarea mai multor instituții. SIS nu este principala instituție care acționează în această direcție, este CNA, Procuratura Anticorupție. (…) Voi lucra intens cu toate instituțiile statului pentru a curma orice acțiuni de corupție despre care vom cunoaște”, a răspuns Musteață.

Deputatul PAS Dan Perciun l-a întrebat pe Alexandru Musteață ce măsuri ar trebui intreprinse pentru a consolida capacitatea de contraspionaj și identificare a eventualilor agenți străini.

Lupta cu scurgerile de informații pe Telegram

SIS trebuie să fortifice activitatea de contraspionaj. Din activitatea anterioară pot spune că trebuie: 1. să fortificăm resursele umane – mai multe persoane implicate în direcția contrainformații; 2. motivarea lor, acel pachet social + salarizarea trebuie revizuite, ca să fie mai puțin vulnerabili față de recrutarea de alte țări, pentru a acționa împotriva noastră; 3. trebuie să revizuim ceea ce înseamnă „secret de stat”, pentru ca informația care circulă între instituții să fie protejată la justa valoare și acțiunile întreprinse să nu apară pe anumite canale de Telegram, înainte să se realizeze”, a precizat Alexandru Musteață.

Amintim că candidatura lui Alexandru Musteață la funcția de director al SIS a fost aprobată cu votul a 54 de deputați. Anterior, el a deținut funcția de consilier al premierului Natalia Gavrilița și membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Acesta a recunoscut că deține și cetățenia altui stat.

Detalii despre CV-ul și averea lui Musteață – AICI.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoriabank lansează Google Pay pentru magazinele online

Începând cu 19 iunie 2025, Victoriabank pune la dispoziția clienților săi opțiunea de plată prin Google Pay – un instrument digital eficient pentru achitări directe de pe dispozitive Android sau din browser. 

Integrarea este gratuită pentru magazinele online care utilizează soluțiile de plată Victoriabank, fără a necesita modificări tehnice pe site-ul propriu. Butonul Google Pay va fi adăugat automat pe pagina de plată a băncii, iar clienții vor putea finaliza tranzacțiile prin două metode de autentificare:

  • cardul salvat în contul Google
  • cardul salvat în Google Wallet

Prin includerea Google Pay pe pagina de plată, comercianții beneficiază de o rată de conversie mai mare, comenzi finalizate mai rapid și un nivel ridicat de securitate în procesul de plată, iar clienții obțin posibilitatea achitării într-un singur click.

Soluția este compatibilă cu cele mai populare platforme ecommerce – inclusiv Shopify, WooCommerce, Magento, OpenCart și altele. Plățile prin Google Pay sunt disponibile pentru toate cardurile bancare, indiferent de banca emitentă, și sunt procesate în condiții de maximă securitate.

Pentru clienți, experiența de plată este rapidă și intuitivă:

  • fără introducerea manuală a datelor cardului la fiecare achitare
  • un singur click, direct de pe telefon
  • autentificare sigură prin amprentă, Face ID sau cod PIN

Înțelegem cât de important e să oferim soluții digitale și comode pentru clienții noștri. Cu Google Pay, clienții pot plăti direct de pe telefon, rapid și simplu, fără să introducă manual datele de card. Ne bucurăm că putem oferi antreprenorilor o soluție care face procesul de vânzare online mai ușor și mai eficient”, Victor Țapu, Direcția Produse Carduri și Acceptare, Victoriabank

Această lansare face parte din strategia Victoriabank de a susține antreprenoriatul și de a extinde serviciile digitale pentru companii. Banca continuă să investească în soluții moderne de plată, oferind un ansamblu de servicii digitale care accelerează dezvoltarea afacerilor online.

Comercianții interesați pot contacta echipa dedicată din cadrul Direcției Produse și Carduri Acceptare, la email [email protected] sau la numărul de telefon +373 (0)30 303 057.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: