Nou șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a vorbit în runda de întrebări-răspunsuri din parlament despre acțiunile pe care le va întreprinde în lupta cu corupția, finanțarea ilegală a partidelor și întărirea capacității de contraspionaj. Acesta a mai menționat că trebuie revizuit conceptul de „secret de stat”, pentru a se evita scurgerile de informații pe canalele de Telegram.
Despre finanțarea ilegală a partidelor
„Orice finanțare ilegală este interzisă de lege. Orice e interzis de lege este un pericol la adresa securității. Când vine vorba despre partide politice, finanțarea ilegală este un risc sporit, pentru că se manifestă o posibilă influență externă, care trebuie analizată foarte atent. Rolul SIS-ului este destul de limitat, sunt alte organe competente, există Comisia Electorală Centrală. SIS colectează date, le analizează și prezintă factorilor de decizie pentru acțiuni ulterioare”, a declarat noul șef al SIS.
Deputatul PAS Dumitru Alaiba a menționat că unul dintre pericolele majore în adresa securității naționale este corupția politicienilor și a funcționarilor, care cedează interesele naționale în favoarea unui stat străin. Acesta l-a întrebat pe Musteață ce acțiuni intenționează să adopte în viitorul apropiat, pentru a proteja și asigura siguranța cetățenilor.
Despre lupta cu corupția din instituțiile publice
„Corupția este un sector de care m-am ocupat timp de 10 luni, fiind în funcția de consilier al doamnei prim-ministru. Asta am spus mereu: este unul dintre pericolele la adresa securității naționale. Și nu doar în SIS, MAI și Ministerul Apărării, dar în întregul sistem guvernamental, financiar-bancar. Subminează activitatea statului, reziliența, forțele interne… Acțiunile imediate: se lucrează intens pe implicarea mai multor instituții. SIS nu este principala instituție care acționează în această direcție, este CNA, Procuratura Anticorupție. (…) Voi lucra intens cu toate instituțiile statului pentru a curma orice acțiuni de corupție despre care vom cunoaște”, a răspuns Musteață.
Deputatul PAS Dan Perciun l-a întrebat pe Alexandru Musteață ce măsuri ar trebui intreprinse pentru a consolida capacitatea de contraspionaj și identificare a eventualilor agenți străini.
Lupta cu scurgerile de informații pe Telegram
„SIS trebuie să fortifice activitatea de contraspionaj. Din activitatea anterioară pot spune că trebuie: 1. să fortificăm resursele umane – mai multe persoane implicate în direcția contrainformații; 2. motivarea lor, acel pachet social + salarizarea trebuie revizuite, ca să fie mai puțin vulnerabili față de recrutarea de alte țări, pentru a acționa împotriva noastră; 3. trebuie să revizuim ceea ce înseamnă „secret de stat”, pentru ca informația care circulă între instituții să fie protejată la justa valoare și acțiunile întreprinse să nu apară pe anumite canale de Telegram, înainte să se realizeze”, a precizat Alexandru Musteață.
Amintim că candidatura lui Alexandru Musteață la funcția de director al SIS a fost aprobată cu votul a 54 de deputați. Anterior, el a deținut funcția de consilier al premierului Natalia Gavrilița și membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Acesta a recunoscut că deține și cetățenia altui stat.
Detalii despre CV-ul și averea lui Musteață – AICI.