Discuțiile cu Gazprom. Parlicov: „Înțeleg că este sensibilă vizita în Rusia, care este țară agresor, dar acestea sunt opțiunile”
Full Article 6 minutes read

Discuțiile cu Gazprom. Parlicov: „Înțeleg că este sensibilă vizita în Rusia, care este țară agresor, dar acestea sunt opțiunile”

Vizita la Sankt-Petersburg a delegației Republicii Moldova, care merge la discuții cu Gazprom, este programată pentru data de 25 noiembrie. Informația a fost comunicată de ministrul Energiei Victor Parlicov. „Eu înțeleg că este sensibilă cumva însăși vizita la Sankt-Petersburg și însăși vizita în Federația Rusă, care este țară agresor în cazul Ucrainei, dar acestea sunt opțiunile”, a comunicat Parlicov. Potrivit ministrului, este important ca Republica Moldova să obțină o claritate de la Gazprom cu privire la livrarea de gaze către regiunea transnistreană. „Noi am făcut 12 scenarii diferite, ce se întâmplă într-un caz sau în altul. Vom fi capabili să gestionăm inclusiv scenariul în care nu va fi tranzit și nu va fi livrarea de gaze în regiunea transnistreană, doar că acesta nu este scenariul preferat”, a adăugat ministrul. 

La emisiunea Cabinetul din umbră de la Jurnal TV, Parlicov a fost întrebat de ce merge la discuțiile cu Gazprom.

Unul din motivele principale este anume păstrarea securității regionale prin asigurarea că regiunea transnistreană va avea gaze după 1 ianuarie. (…) Toată lumea cunoaște că regiunea transnistreană este dependentă total de aceste gaze. Dacă nu există furnizarea de gaze în regiunea transnistreană, de facto gratuit – din partea Gazprom, regiunea nu este funcțională. Noi avem un context, și cetățenii noștri sunt acolo, pe de altă parte prăbușirea social-economică a regiunii în situația în care este acolo, și armament este acolo, și armată rusească, și muniții creează riscuri de securitate cu mult mai mari la nivel regional. Noi suntem interesați, suntem pentru menținerea furnizării de gaze în regiunea transnistreană cel puțin în această perioadă ca să ținem spiritele calme. (…) Nimeni nu vrea acum destabilizarea regiunii transnistrene”, a comunicat Parlicov.

Ministrul a adăugat că „Gazprom are un contract, există o realitate – poate să existe tranzit prin Ucraina, poate să nu existe tranzit prin Ucraina”.

Dar Gazpromul contractul oricum îl are. Pentru noi este important să înțelegem – ei vor executa contractul în orice condiții, chiar dacă nu va fi tranzit prin Ucraina? (…) Dacă vor executa, atunci e o istorie. Dacă nu execută atunci e cu totul altă istorie. Pentru mine este important ca noi să obținem o claritate la această întrebare suficient de devreme pentru a ne pregăti de scenariul în care nu există continuarea furnizării. (…) Noi am făcut 12 scenarii diferite, ce se întâmplă într-un caz sau în altul. Vom fi capabili să gestionăm inclusiv scenariul în care nu va fi tranzit și nu va fi livrarea de gaze în regiunea transnistreană, doar că acesta nu este scenariul preferat. (…) El va fi un scenariu foarte dificil, pentru regiunea transnistreană – în general trist, pentru noi – tot va fi dificil”, a adăugat ministrul.

Parlicov a mai spus că vizita în Rusia este programată pentru ziua de luni, 25 noiembrie.

Eu înțeleg că este sensibilă cumva însăși vizita la Sankt-Petersburg și însăși vizita în Federația Rusă, care este țară agresor în cazul Ucrainei, dar acestea sunt opțiunile: ori mergi și discuți, ori nu mergi și nu discuți. Dacă nu discuți, în opinia mea, ratezi o posibilitatea de a rezolva o problemă”, a adăugat el.

Ministrul a declarat că în invitația la discuțiile de la Sankt-Petersburg a fost indicat și subiectul datoriilor pe care Gazprom le impută malului drept.

***

Pe 20 noiembrie, Parlicov a anunțat că a fost invitat de reprezentanții concernului rus Gazprom la discuții, la Sankt-Petersburg. Subiectul prioritar al discuțiilor, a comunicat Parlicov, va fi furnizarea de gaze naturale către regiunea transnistreană de la 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina. „Urmează să coordonăm și cu domnul prim-ministru vizita și pozițiile, dar noi vom face tot ce depinde de noi pentru a ne asigura că fluxurile de gaze sunt stabile, consumatorii sunt asigurați și este stabilitate și în regiunea transnistreană”, a spus Parlicov. Ministrul a mai declarat că, la Sankt-Petersburg, se va discuta și despre aprobarea noii componențe a Consiliului de Administrație al Moldovagaz. Detalii AICI.

Tot pe 20 noiembrie, premierul Dorin Recean a declarat că, la întrevederea cu reprezentanții Gazprom, este important să meargă ministrul Energiei Victor Parlicov. La discuții, a comunicat Recean, va pleca și directorul interimar al Moldovagaz dar și noul director desemnat al Moldovagaz în rezultatul concursului, Dorin Junghietu. „Acolo vor fi negocieri în ceea ce privește cum asigurăm fluxul de gaze naturale către regiunea transnistreană”, a menționat premierul, adăugând că livrările sunt importante inclusiv pentru cetățenii care locuiesc pe malul drept al Nistrului „pentru că asta ne asigură cel mai mic tarif la energia electrică”. Detalii AICI.

***

În octombrie 2021, Gazprom și Moldovagaz au semnat un contract, cu o durată de cinci ani, pentru furnizarea a 3,3 miliarde de metri cubi de gaze anual. Aceste volume urmau a fi distribuite pentru consumul malului drept și cel stâng al Nistrului, însă, la sfârșitul anului 2022, concernul rusesc a redus la jumătate cantitatea de gaze naturale furnizată Republicii Moldova. În prezent, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Cantitatea necesară de gaze naturale pentru consumul malului drept al Nistrului este procurată de pe piața europeană.

Gazul rusesc livrat în Europa, inclusiv cel pentru regiunea transnistreană, tranzitează teritoriul ucrainean, iar contractul de tranzit dintre Federația Rusă și Ucraina va expira la 1 ianuarie 2025. Kievul a declarat, în repetate rânduri, că nu intenționează să prelungească contractul respectiv, motivul fiind invazia Rusiei pe scară largă asupra Ucrainei, care a început în februarie 2022. Cu toate acestea, autoritățile ucrainene au menționat anterior că tranzitul de gaz rusesc către UE poate fi păstrat dacă un consorțiu sau una dintre țările-membre ale Uniunii Europene va „acționa ca agent de tranzit pentru propriile sale gaze” din Federația Rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: