slujba la catedrala
Максим Андреев, NewsMaker

Distanță fizică de minim doi metri și evitarea sărutării obiectelor de cult. Hotărârea CNESP cu privire la activitatea cultelor religioase

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) a emis o hotărâre, astăzi, 26 martie, cu privire la desfășurarea activităților cultelor religioase pe durata stării de urgență în sănătate publică. 

Astfel, în interiorul lăcaşurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, pentru a fi asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de minim doi metri între persoanele participante la activităţile religioase. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor.

La intrarea în lăcașul de cult se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sunt obligați să-și igienizeze mâinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă amplasate în locuri vizibile și accesibile.

Pe durata aflării în interiorul lăcașului de cult, purtarea măștii de protecție în mod corespunzător este obligatorie (să acopere gura și nasul). De asemenea, membrii CNESP recomandă evitarea contactului și sărutării obiectelor de cult, neadmiterea consumului produselor alimentare, promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 metru. Periodic, o dată la 3-4 ore, se vor dezinfecta obiectele sau suprafeţele de contact.

În cazul oficierii în aer liber a activităților religioase se va respecta distanţa fizică de 1,5 metri între persoane.

Amintim că pe 20 martie, Comisia municipală extraordinară de sănătate publică a decis că slujbele în lăcașele sfinte se vor desfășura afară începând cu data de 1 aprilie.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

„Democrația Acasă” riscă să nu participe la scrutinul parlamentar? Costiuc acuză piedici în cursa electorală VIDEO

Președintele Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA) Vasile Costiuc consideră că s-ar întreprinde acțiuni pentru neadmiterea formațiunii sale la alegerile parlamentare din toamna anului 2025. Declarația a fost făcută, pe 21 iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat să permită unor candidați ai PPDA să semneze personal pentru depunerea documentelor – procedură obligatorie prin care se confirmă intenția de a concura la scrutin. CEC argumentează că formațiunea a depus pe 21 iulie setul de documente pentru înregistrarea în cursa electorală, iar procedura în cauză a fost valabilă doar pe parcursul acelei zile.

Partidul „Democrația Acasă” au depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea la alegerile parlamentare pe 20 iulie. Însă, din cei 52 de candidați de pe lista PPDA, doar 14 au fost prezenți la CEC. Astfel, nu toți au semnat personal pentru depunerea documentelor.

A doua zi, președintele PPDA, Vasile Costiuc, alături de alți candidați de pe lista partidului, a venit la CEC pentru semnarea documentelor respective. Scena a fost filmată de liderul formațiunii.

Membra CEC Dana Munteanu, responsabilă de examinarea setului de documente depus de PPDA, nu a permis însă semnarea actelor, menționând că procedura a fost valabilă doar pe parcursul zile depunerii setului de documente pentru înregistrare. Aceasta a spus că a închis atunci procesul verbal de predare-primire a setului de acte.

Ieri am primit 14 persoane, documentele sunt date în lucru. Ieri a fost ziua de depunere a documentelor. Respectiv, cum le-am comunicat colegilor dvs, eu sunt la etapa de examinare a documentelor. Urmare a acestei examinări, o să vă transmit care sunt cele constatate – mai întâi dvs, în calitate de președinte de partid. Și ulterior o să ieșim în examinare în ședința Comisiei”, i-a spus Munteanu lui Costiuc.

În replică, liderul PPDA a insistat că legislația electorală ar oferi 7 zile pentru „înlăturarea carențelor” cu privire la setul de documente pentru înregistrarea în alegeri. Pe de altă parte, Munteanu a declarat că termenul de 7 zile este oferit CEC-ului pentru examinarea documentelor.

Dana Munteanu a mai spus că membrii CEC vor examina setul de documente și în ședință publică, la care vor fi invitați reprezentanții partidului, iar în cazul constatării vreunor neconformități, se va decide cum se va acționa în continuare.

În acest context, Vasile Costiuc a declarat că nesemnarea declarațiilor respective de către toți candidații înaintați de formațiunea sa politică ar urma să fie folosit drept pretext pentru „a scoate” PPDA din cursa electorală.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a anunțat că se va întruni în ședință pe 22 iulie. Pe ordinea de zi se regăsesc trei proiecte, inclusiv cel cu privire la înregistrarea PDA la alegerile parlamentare.

Amintim că, pe 20 iulie, Comisia Electorală Centrală a transmis, într-un comunicat, că PPDA a depus documentele pentru înregistrarea listei de 52 de candidați pentru alegerile parlamentare. „Etapa de confirmare în fața grupului de recepționare, contra semnătură a faptului depunerii documentelor în persoană a candidaților de pe listă, a avut loc în intervalul de timp 16:35-18:35, extinsă în afara programului de activitate, fiind recepționate semnături din partea a 14 persoane”, a menționat CEC.

***

Alegerile parlamentare vor fi organizate în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: