„Dizolvarea parlamentului constituie o modalitate de soluționare a crizei”. CC a publicat sesizarea Maiei Sandu (DOC)
Full Article 2 minutes read

„Dizolvarea parlamentului constituie o modalitate de soluționare a crizei”. CC a publicat sesizarea Maiei Sandu (DOC)

Curtea Constituțională a publicat sesizarea Maiei Sandu privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea parlamentului. Președinta țării face referire la articolul 85 din Constituție, potrivit căruia, șeful statului poate dizolva parlamentul în contextul „expirării termenului de 45 de zile de la prima solicitare și respingerea a două solicitări de învestitură a guvernului”.

„La data de 23 decembrie 2020, domnul Ion Chicu și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru, și implicit a guvernului, în scopul declanșării alegerilor parlamentare anticipate. Din data de 23 decembrie 2020 a început a curge termenul de 3 luni prevăzut în art. 85, aliniatul 1, care odată consumat, duce la dizolvarea parlamentului. Astfel, începând cu 23 martie 2021 apar circumstanțe prevăzute de Legea Supremă care justifică dizolvarea parlamentului”, se anunță în sesizare.

„La acest capitol este relevant și faptul că Înalta Curte a reiterat că indiferent de circumstanțele care au determinat lipsa votului de încredere, eșuarea formării noului guvern în termen de 3 luni duce inevitabil la dizolvarea parlamentului”, se mai arată în textul sesizării.

Potrivit președintei Maia Sandu, „dizolvarea parlamentului constituie o modalitate de soluționare a crizei provocate de conflictul apărut între autoritatea legislativă și cea executivă”.

 

Sandu, CC by newsmakermd on Scribd

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: