„Doar am procesat mineralele extrase”. Compania Cariera Micăuți respinge acuzațiile lui Slusari și Carp
Full Article 3 minutes read

„Doar am procesat mineralele extrase”. Compania Cariera Micăuți respinge acuzațiile lui Slusari și Carp

Compania Cariera Micăuți a negat acuzatiile deputaților Alexandru Slusari și Lilian Carp precum că piatra este extrasă ilegal. Reprezentanții societății pe acțiuni susțin că lucrează legal în baza unui contract cu Ministerul Agriculturii. Aceștia i-au acuzat pe parlamentari de lobby pentru interesele unui „grup de oameni” care vor să oprească activitatea carierei.

În cadrul unei conferințe de presă din 13 aprilie, avocatul Carierei Micăuți, Andrei Iosip, a negat acuzațiile deputaților Partidului Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari și a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp privind activitatea ilegală a carierei. „Cariera este angajată în extracția pietrei în baza unui contract cu Ministerul Agriculturii din 7 martie 2012. Acest contract este în vigoare în ciuda încercărilor de a-l desface ”, a spus Iosip.

El a adăugat că perimetrul minelor a fost stabilit în 2009, iar acum întreprinderea poate produce piatră pe baza unui acord suplimentar datat din 12 martie 2020 la contractul cu Ministerul Agriculturii din 2012.

La rândul său, Iosip i-a acuzat pe Slusari, Carp și democratul Nicolae Ciubuc de lobby în favoarea intereselor unui „grup de oameni” care sunt interesați să suspende activitatea carierei. El a menționat că comisia parlamentară de investigare a exploatării miniere ilegale este utilizată ca o platformă pentru a influența agențiile guvernamentale și instanțele judecătorești și pentru a bloca activitatea carierei.

Andrei Iosip a mai menționat că acuzațiile deputaților nu au niciun temei, deoarece ordinul inspectorului pentru protecția mediului se referă la recomandări, nu la suspendarea obligatorie a lucrărilor.

Avocatul Carierei Micăuți a mai spus ca în toamna anului trecut, compania a comandat o reevaluare a extracției de minerale, însă Întreprinderea de Stat Expediția Hidro-geologică din Moldova încă nu a efectuat-o.

El a menționat, de asemenea, că Agenția pentru Supraveghere Tehnică nu a emis noi autorizații pentru explozii începând cu noul an. „Din 2021, nu am extras, ci doar am procesat mineralele extrase în 2020”, a explicat Iosip.

Andrei Iosip a adăugat că Slusari a blocat ilegal activitatea întreprinderii. „Mai mult, la instrucțiunile lui Slusari, inspectoratul a sigilat echipamentul fără a încerca măcar să-l găsească pe proprietar. Excavatoarele nu aparțin companiei ”, a explicat Iosip.

Slusari a negat acuzațiile lui Iosip de a face lobby pentru interesele „altor grupuri”. „Găsiți cel puțin un interes ascuns promovat de mine sau de partidul Demnitate și Adevăr în doi ani de când sunt deputat. Am făcut lobby pentru interesele Moldovei și ale generațiilor viitoare, care ar trebui să știe că mineralele sunt proprietatea întregului popor ”, a argumentat vicepreședintele Platformei DA.

Amintim că, Lilian Carp, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și Alexandru Slusari, deputat al partidului Platforma Demnitate și Adevăr (DA), au blocat pe 12 aprilie drumul către  cariera din Micăuți (raionul Strășeni ), unde se exploatează piatră și piatră zdrobită. Deputații au spus că cariera funcționează ilegal și intenționează să împiedice intrarea camioanelor acolo.

Într-un interviu acordat pentru NM, Slusari a clarificat că, potrivit deciziei din 25 ianuarie a Inspectoratului pentru Protecția Mediului din cadrul Ministerului Agriculturii, compania Cariera Micăuți SA, care deține cariera, ar trebui să suspende lucrările. Potrivit acestuia, compania lucrează ilegal.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: