screenshot/Alexandru Musteață

Noul șef al SIS este Alexandru Musteață. CV-ul și averea acestuia UPDATE

Noul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) este Alexandru Musteață. Până în prezent, Musteață a fost consilier al premierului Natalia Gavrilița. Candidatura sa a fost susținută de 54 de deputați, în ședința din 2 iunie.

Așa cum a scris NM anterior, Alexandru Musteață a fost numit în funcția de șef al SIS. Numele său a fost dezvăluit oficial abia în ședința plenară din 2 iunie, după întrunirea Comisiei juridice, numiri și imunități.

 

Cine este Alexandru Musteață?

Alexandru Musteață are 34 de ani. Până în prezent, acesta a deținut funcția de consilier al premierului Natalia Gavrilița. Înainte de a prelua această funcție, a fost membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Studii:

1 septembrie 2020 – 18 iunie 2021 – Master în științe politice, specializarea: Politică și guvernare europeană – Colegiul Europei, Bruges, Belgia;

septembrie 2011 – iunie 2013 – Master în științe politice, specializarea: Securitate națională – Universitatea Academiei de Științe a Moldovei;

septembrie 2007 – iunie 2010 – Licențiat în științe politice, specializarea: studii europene – Universitatea ”Perspectiva-INT”, Moldova;

1 octombrie 2018 – 24 decembrie 2018 – Program avansat in domeniul economiei și drept european – Riga Graduate School of Law, Letonia.

Activitate:

26 decembrie 2018 – 31 iulie 2020 – Chișinău, Moldova, Director, Departamentul buna guvernare – Fundația SOROS – Moldova;

1 ianuarie 2017 – 25 decembrie 2018 – Chișinău, Moldova, Director de proiect – Fundația SOROS – Moldova;

14 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2016 – Chișinău, Moldova, Coordonator de programe – Fundația SOROS – Moldova;

1 octombrie 2010 – 31 decembrie 2012 – Chișinău, Moldova, Secretar general – Consiliul Național al Tineretului din Moldova;

1 mai 2010 – 31 octombrie 2012 – Chișinău, Moldova, expert afiliat – Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova;

1 februarie 2009 – 31 mai 2010 – Chișinău, Moldova, manager proiect – Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Avere

Potrivit celei mai recente declarației de avere și interese personale, Musteață deține un autoturism Renault Laguna fabricat în 2012, estimat la 81 mii de lei. El a declarat și un apartament cumpărat în 2012, cu suprafața de 44 m2, estimat la 264 mii de lei, care însă nu este înregistrat pe numele său. Are cinci conturi bancare, cea mai mare sumă fiind de 8156 lei.

Venituri

Pe parcursul anului 2021, a obținut un salariu de peste 111 mii de lei în calitate de membru al CEC și 46 mii de lei – salariu de la Guvern. De asemenea, a beneficiat de mici sume pentru servicii de consultanță și de o bursă de studii de peste 9800 de euro din partea Colegiului Europei.

De asemenea, Alexandru Musteață este membru al Consiliului de Administrație al S.A. „Metalferos”, de unde a beneficiat de o indemnizație de circa 3500 de lei, în 2021.

Interese

Este membru fondator al Asociației „FORUMUL DE COOPERARE ANTREPRENORIALĂ” din București și a deținut funcția de președinte al Clubului Rotary Chișinău.

Alexandr Esaulenco a fost eliberat din funcția de director al SIS pe 2 iunie, cu votul a 52 de deputați. Acesta și-a anunțat demisia acum câteva zile. Pe 30 mai, președinta țării Maia Sandu a confirmat că autoritățile au deja un candidat la șefia SIS. Aceasta a mai menționat că persoana respectivă „vine din afara sistemului de securitate”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Concurs pentru funcția de judecător, cu un singur candidat: CSM invită publicul să-și spună părerea

Un singur candidat s-a înscris la concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Este vorba despre Ion Malanciuc, magistrat la Judecătoria Criuleni, detașat temporar la Curtea Supremă de Justiție. Într-o notă informativă publicată pe 19 iunie, CSM a solicitat opinia publicului cu privire la candidatura lui Malanciuc și a stabilit termenul limită pentru transmiterea observațiilor: 23 iunie.

„Această etapă este importantă pentru a asigura un proces corect, transparent și bazat pe participarea publicului”, precizează CSM.

Judecător din 2011, Ion Malanciuc este cunoscut pentru instrumentarea unor dosare de rezonanță, printre care și cauza denumită generic „kuliok”, în care este vizat fostul președinte și liderul socialiștilor Igor Dodon.

În scrisoarea de motivare, magistratul a precizat că participă la concurs „dintr-o convingere profundă privind rolul esențial al Curții Constituționale în arhitectura statului de drept”.

„În contextul unor provocări majore pentru ordinea constituțională, este esențial ca în componența Curții să se regăsească judecători cu o viziune clară asupra valorilor constituționale, cu integritate ireproşabilă şi cu o solidă experiență juridică. Sunt motivat să contribui, prin experiența mea judiciară şi academică, la consolidarea autorității Curții Constituționale ca instituție fundamentală în garantarea supremației Constituției. Cred cu tărie că echilibrul, obiectivitatea şi angajamentul meu față de principiile constituționale pot aduce valoare adăugată activității Curții şi pot servi interesului public”, a declarat Ion Malanciuc.

Precizăm că mandatele a cinci judecători constituționali expiră la data de 16 august, curent. Este vorba despre Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Singura care își continuă mandatul este Viorica Puică, numită de Consiliul Superior al Magistraturii în noiembrie 2023. Înalta Curte a notificat deja Parlamentul, Guvernul și CSM pentru inițierea procedurii de numire a noilor magistrați.

Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: