screenshot/Alexandru Musteață

Noul șef al SIS este Alexandru Musteață. CV-ul și averea acestuia UPDATE

Noul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) este Alexandru Musteață. Până în prezent, Musteață a fost consilier al premierului Natalia Gavrilița. Candidatura sa a fost susținută de 54 de deputați, în ședința din 2 iunie.

Așa cum a scris NM anterior, Alexandru Musteață a fost numit în funcția de șef al SIS. Numele său a fost dezvăluit oficial abia în ședința plenară din 2 iunie, după întrunirea Comisiei juridice, numiri și imunități.

 

Cine este Alexandru Musteață?

Alexandru Musteață are 34 de ani. Până în prezent, acesta a deținut funcția de consilier al premierului Natalia Gavrilița. Înainte de a prelua această funcție, a fost membru al Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Studii:

1 septembrie 2020 – 18 iunie 2021 – Master în științe politice, specializarea: Politică și guvernare europeană – Colegiul Europei, Bruges, Belgia;

septembrie 2011 – iunie 2013 – Master în științe politice, specializarea: Securitate națională – Universitatea Academiei de Științe a Moldovei;

septembrie 2007 – iunie 2010 – Licențiat în științe politice, specializarea: studii europene – Universitatea ”Perspectiva-INT”, Moldova;

1 octombrie 2018 – 24 decembrie 2018 – Program avansat in domeniul economiei și drept european – Riga Graduate School of Law, Letonia.

Activitate:

26 decembrie 2018 – 31 iulie 2020 – Chișinău, Moldova, Director, Departamentul buna guvernare – Fundația SOROS – Moldova;

1 ianuarie 2017 – 25 decembrie 2018 – Chișinău, Moldova, Director de proiect – Fundația SOROS – Moldova;

14 ianuarie 2013 – 31 decembrie 2016 – Chișinău, Moldova, Coordonator de programe – Fundația SOROS – Moldova;

1 octombrie 2010 – 31 decembrie 2012 – Chișinău, Moldova, Secretar general – Consiliul Național al Tineretului din Moldova;

1 mai 2010 – 31 octombrie 2012 – Chișinău, Moldova, expert afiliat – Centrul de Informare și Documentare privind NATO în Republica Moldova;

1 februarie 2009 – 31 mai 2010 – Chișinău, Moldova, manager proiect – Consiliul Național al Tineretului din Moldova.

Avere

Potrivit celei mai recente declarației de avere și interese personale, Musteață deține un autoturism Renault Laguna fabricat în 2012, estimat la 81 mii de lei. El a declarat și un apartament cumpărat în 2012, cu suprafața de 44 m2, estimat la 264 mii de lei, care însă nu este înregistrat pe numele său. Are cinci conturi bancare, cea mai mare sumă fiind de 8156 lei.

Venituri

Pe parcursul anului 2021, a obținut un salariu de peste 111 mii de lei în calitate de membru al CEC și 46 mii de lei – salariu de la Guvern. De asemenea, a beneficiat de mici sume pentru servicii de consultanță și de o bursă de studii de peste 9800 de euro din partea Colegiului Europei.

De asemenea, Alexandru Musteață este membru al Consiliului de Administrație al S.A. „Metalferos”, de unde a beneficiat de o indemnizație de circa 3500 de lei, în 2021.

Interese

Este membru fondator al Asociației „FORUMUL DE COOPERARE ANTREPRENORIALĂ” din București și a deținut funcția de președinte al Clubului Rotary Chișinău.

Alexandr Esaulenco a fost eliberat din funcția de director al SIS pe 2 iunie, cu votul a 52 de deputați. Acesta și-a anunțat demisia acum câteva zile. Pe 30 mai, președinta țării Maia Sandu a confirmat că autoritățile au deja un candidat la șefia SIS. Aceasta a mai menționat că persoana respectivă „vine din afara sistemului de securitate”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: