Familiile sau persoanele care dețin 4 sau mai multe apartament sau cele care au salarii mai mari de 75 de mii de lei lunar nu vor beneficia de compensații din partea statului pentru plata serviciilor comunale la energia electrică, termică sau gazele naturale. Propunerea vine din partea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, care a lansat spre consultări publice Regulamentul cu privire la atribuirea categoriilor de vulnerabilitate energetică și modul de stabilire și plată a compensațiilor pentru achitarea facturilor la energie.
Potrivit regulamentului suspus consultărilor publice, pentru a beneficia de compensații, cetățenii vor fi nevoiți să se înregistreze pe platforma online „compensații.gov.md”. Astfel, solicitanților înregistrați le va fi atribuită o categorie de vulnerabilitate energetică în funcție de informația indicată în cerere și cea obținută din sistemele informaționale guvernamentale. În acest proces autoritățile vor ține cont de rezultatele testului de non-vulnerabilitate; nivelul minimului de cheltuieli al familiei; venitul global lunar al familiei; calculul venitului disponibil pentru achitarea energiei; calculul costului energiei în perioada rece a anului pentru gospodăria casnică, precum și raportul dintre cheltuielile pentru resursele energetice și veniturile familiei.
Potrivit Guvernului, consumatorilor casnici le va fi atribuită o anumită categorie de vulnerabilitate energetică după cum urmează:
- a) consumatorilor cu coeficientul R (NR: raportul, exprimat în procente, dintre cheltuielile pentru resursele energetice și venitul disponibil pentru achitarea energiei) mai mare sau egal cu 70% li se atribuire categoria de vulnerabilitate energetică foarte ridicată;
- b) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 40% dar mai mic decât 70% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică ridicată;
- c) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 20% dar mai mic decât 40% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică medie;
- d) consumatorilor cu coeficientul R mai mare sau egal cu 10% dar mai mic decât 20% li se atribuie categoria de vulnerabilitate energetică scăzută;
- e) consumatorilor cu coeficientul R mai mic de 10% li se atribuie categoria de consumatori non-vulnerabili.
Cetățenii care NU vor beneficia de compensații din partea statului
Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, familiile sau persoanelor singure, în baza informației declarate și/sau a celei extrase automat de SIVE prin intermediul platformei M-Connect din alte sisteme informaționale guvernamentale, le va fi atribuită categoria de non-vulnerabilitate în cazul prezenței unuia dintre următoarele criterii:
- a) familia deține 4 sau mai multe apartamente;
- b) familia deține unul sau mai multe apartamente sau bunuri imobile în valoare cadastrală mai mare de 10 milioane de lei cumulativ;
- c) familia dispune de venituri lunare mai mari de 75000 lei pe persoană din cadrul familiei;
- d) familia a solicitat să-i fie atribuită categoria de consumator non-vulnerabil.
Ministerul de resort precizează că dreptul la compensații se acordă consumatorilor casnici care beneficiază de gaze naturale și/sau energie electrică și/sau energie termică la tarife reglementate, inclusiv când aceste servici sunt intermediate de asociațiile de locatari și se încadrează în una din categoriile de vulnerabilitate conform prevederilor prezentului regulament.
Guvernul stabilește perioada, tipul de energie, tarifele compensate pentru fiecare categorie de vulnerabilitate și volumul maxim eligibil lunar pentru acordarea compensațiilor.
În cazul în care consumul lunar la punctul de consum este mai mare decât plafonul de referință, compensația se va acorda până la limita plafonului de referință (volumul de energie compensat). Volumul de energie consumat supra va fi achitat integral la prețul stabilit de ANRE.
Potrivit Guvernului, cuantumul compensațiilor nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.
Totodată, dreptul la compensații încetează dacă în urma reevaluării consumatorului casnic îi este atribuită categoria de non-vulnerabilitate.
Proiectul integral poate fi vizualizat mai jos:
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!