(DOC) Contracte de achiziții secrete pentru reuniunea istorică care va avea loc în iunie la Chișinău. MAEIE: Costurile vor fi anunțate pe parcurs
Full Article 3 minutes read

(DOC) Contracte de achiziții secrete pentru reuniunea istorică care va avea loc în iunie la Chișinău. MAEIE: Costurile vor fi anunțate pe parcurs

Contractele de achiziții pentru serviciile și bunurile pe care urmează să le cumpere Guvernul în vederea organizării celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, nu vor fi făcute publice decât după încheiere evenimentului. Decizia a fost luată pentru „asigurarea măsurilor de securitate” și se regăsește în decizia Comisiei Situații Excepționale (CSE) din 19 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al MAEIE Daniel Vodă a dat asigurări că procesul de achiziții va fi unul transparent.

Potrivit celei mai recente hotărâri CSE, în contextul războiului din țara vecine și riscurilor la adresa securității naționale generate de acesta, în vederea asigurării măsurilor de securitate în pregătirea celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în calitate de entitate responsabilă pentru organizarea celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene la Chișinău, va încheia contractele de achiziție a bunurilor și serviciilor necesare desfășurării reuniunii prin proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

„În scopul asigurării confidențialității informației, pentru a nu periclita măsurile de securitate în pregătirea celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene, prin derogare de la prevederile legale, MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va publica anunțul de atribuire în Buletinul achizițiilor publice; MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va recepționa Decizia de atribuire a contractului; MAEIE nu va transmite, iar AAP nu va recepționa și asigura publicare Dării de seamă în Buletinul achizițiilor publice”, se arată în document.

MAEIE va asigura păstrarea anunțului de atribuire, deciziei de atribuire și dării de seamă în dosarul achiziției publice în format pe hârtie. El va transmite către APP, după încheierea evenimentului, în scopul asigurării corectitudinii evidenței și analizei statistice privind achizițiile publice.

Întrebat dacă costurile desfășurării evenimentului vor fi făcute publice abia după încheierea acestuia, Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a precizat pentru NM: „Costurile vor fi anunțate pe parcurs, va fi asigurat un proces transparent. La moment nu putem comenta subiectul privind costurile”.

Amintim că, pe 1 iunie, la Chișinău va avea loc un eveniment istoric – 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene se vor întruni în cadrul celei de-a doua reuniuni a Comunității Politice Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

Comunitatea Politică Europeană a fost creată anul trecut, la inițiativa Președintelui Franței, Emmanuel Macron. Prima reuniune a CPE a avut loc la Praga în octombrie 2022.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: