DOC „Hoții strigă: Prindeți hoții!“. Recean a comentat acuzațiile lui Șor despre milioanele de euro și dolari „deținute” în străinătate
Full Article 5 minutes read

DOC „Hoții strigă: Prindeți hoții!“. Recean a comentat acuzațiile lui Șor despre milioanele de euro și dolari „deținute” în străinătate

Consilierul prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, Dorin Recean, vine cu o reacție după ce liderul Partidului „ȘOR”, deputatul fugar Ilan Șor, l-a acuzat de corupție. Un act în care sunt prezentate presupusele conturi ale consilierului Maiei Sandu, făcut public de Șor, indică despre existența a peste 7 de milioane de euro și de dolari în mai multe bănci din Marea Britanie, SUA, Austria, Lituania, România și Republica Moldova. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Recean a respins acuzațiile și a îndemnat organele abilitate să verifice informația apărută public.

Potrivit presupusului act făcut public de Ilan Șor, consilierul Maiei Sandu, Dorin Recean,  ar deține mai multe conturi în străinătate. În total, conform actului, Recean ar deține peste 7 milioane de euro și dolari în băncile din SUA, Lituania, Austria, Marea Britanie, precum și în Republica Moldova.

„Procuratura din umbră, pe care am creat-o, continuă să prezinte informații despre corupții care se află în funcții-cheie, în instituțiile din Republica Moldova. Cu cât mai multe informații primesc despre averile acestora, care sunt ascunse în conturile din străinătate și nu sunt incluse în declarațiile de avere, așa cum îi obligă legea, constat că: Hoții strigă: Prindeți hoții! De această dată, este vorba despre Dorin Recean, fost ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Filat, supranumit „regele traficului de droguri”, care, în prezent, este consilierul președintelui Maia Sandu. Mai mult de șapte milioane de euro și dolari sau echivalentul a 150 de milioane de lei se află în două dintre conturile din străinătate ale consilierului prezidențial”, a scris Șor pe pagina sa de Facebook.

DOC „Hoții strigă: Prindeți hoții!“. Recean a comentat acuzațiile lui Șor despre milioanele de euro și dolari „deținute” în străinătate

Șor/Facebook

DOC „Hoții strigă: Prindeți hoții!“. Recean a comentat acuzațiile lui Șor despre milioanele de euro și dolari „deținute” în străinătate

Șor/Facebook

Consilierul prezidențial Dorin Recean a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Într-un mesaj postat, Recean a respins acuzațiile aduse de Șor, pe care le-a catalogat drept „minciuni”. Mai mult, consilierul Maiei Sandu a cerut organelor abilitate să verifice informațiile prezentate de Șor.

„Șirul de știri false din ultimele zile continuă și astăzi. Nu posed proprietăți, conturi, bani sau alte comori ascunse decât cele declarate oficial. Solicit organelor abilitate să verifice informația apărută public. În așa fel vom spulbera ultimele dubii că avem de a face cu niște penali deja disperați”, a scris Recean.

Consilierul președintei țării în domeniul apărării amintește că deputatul fugar Ilan Șor este cel care, de facto, se ascunde de justiția din Moldova, după ce a participat la „prădarea țării de un miliard”. Recean dă asigurări că Șor va răspunde pentru fapta comisă.

„Nimic nu-l poate salva de la răspundere. Este subiectul legislației penale a Republicii Moldova și a celei internaționale. Simte că lațul se strânge. Ilan Șor, întoarce banii furați și vino acasă și ispășește-ți pedeapsa. Femida de la Chișinău, dar și din alte țări, are Codul Penal pregătit pentru a fi aplicat creștetului tău. Sigur, totul respectând drepturile fundamentale ale omului”, a mai scris Dorin Recean.

Precizăm că, conform declarației de avere și interese depuse de consilierul prezidențial pentru 2021, Dorin Recean ar fi obținut anul trecut, un salariu total de 4.846.316 lei din activitatea de lector universitar la UTM (26.332), precum și activitatea în cadrul Moldova Agroindbank (4.819.984). În aceeași perioadă de timp, Recean declară venituri în valoare de puțin peste 9 mii de dolari pentru serviciile de consultanță în cadrul UNDP și aproape 22 mii euro din activitatea de consultanță pentru o companie din Marea Britanie.

În 2021, conform declarației de avere, Recean și-ar fi vândut automobilul de model BMW X3, de unde ar fi obținut 400 mii lei. Tot atunci, consilierul prezidențial ar fi obținut dividente în valoare de aproape 717 mii lei de la compania U.S Food Network SRL. Pentru 2021, Recean a declarat 3 bunuri imobile deținute în țară și în străinătate, dobândite în 1996, 2000 și, respectiv, 2021. Consilierul prezidențial trece în declarația sa de avere o casă de locuit, dobândită în 1996, cu o valoare de piață de aproximativ 4.500.000 lei, o vilă a cărei proprietar este din 2021, ce ar valora 55 mii euro, precum și o altă avere imobilă în valoare de 65 mii lei, pe care ar deține-o din 2005. Pentru anul precedent, Recean a declarat un singur automobil de model BMW, procurat în 2021 contra sumei de 19.250 euro.

La categoria conturi bancare, Dorin Recean indică 21 de conturi bancare, deschise în mare parte în Republica Moldova, precum și în România și Lituania, atât în valută națională, cât și străină.

Precizăm că Dorin Recean a fost numit în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale în februarie 2022.

Anterior, deputatul fugar Ilan Șor, acuzat în Republica Moldova de spălare de bani și dat în căutare internațională, a venit cu acuzații în adresa vicepremierului Andrei Spînu. Potrivit lui Șor, Spînu ar deține în băncile de peste hotare circa 43 de milioane de euro și dolari – acuzații respinse de Spînu. Ulterior, Șor a anunțat că a depus o sesizare la Procuratura Anticorupție (PA) prin care a cerut tragerea la răspundere penală a viceprim-ministrului Andrei Spînu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: