(DOC) În Moldova ar putea fi interzis fumatul la balcon și în anumite locuințe
Full Article 3 minutes read

(DOC) În Moldova ar putea fi interzis fumatul la balcon și în anumite locuințe

Fumatul la balcoanele caselor de locuit, în locurile de uz comun în cămine și în locuințele în care se află minori și femei gravide ar putea fi interzis. Un proiect de lege în acest sens va fi examinat la Parlament. Potrivit autorilor, inițiativa legislativă are drept scop realizarea Protocolului pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății privind controlul tutunului.

Proiectul de lege a fost elaborat de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, în cooperare cu Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Ministerul Finanțelor, Serviciul Vamal și Serviciul Fiscal de Stat.

„Autorii propun includerea în legislație a unor noțiuni noi: tutun de pipă; nicotină; gudron; toxicitate; produs conex nou; import de produse din tutun sau de produse conexe; importator de produse din tutun sau produse conexe; unitate ce comercializează cu amănuntul; confiscare; livrare supravegheată; comerț ilicit etc”, se arată într-un comunicat emis de Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

De asemenea, proiectul reglementează drepturile și obligațiile la importarea produselor din tutun și produselor conexe, precum și interdicțiile. Legea se completează cu un articol special ce vizează Registrul de stat al utilajelor de fabricare a produselor din tutun, care va fi ținut de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Totodată, se introduc cerințe privind notificarea produselor noi din tutun, inclusiv țigaretele electronice, dar și cerințe privind produsele conexe cu precizarea conținutului cantității de nicotină, volumului maxim al cartușelor și rezervoarelor țigaretelor electronice etc.

„Este reglementată și răspunderea penală pentru fabricarea, punerea în circulație și utilizarea timbrelor de accize false. Sancțiunile pentru fabricarea în scopul punerii în circulație a timbrelor de accize false, pentru marcarea mărfurilor supuse accizelor vor varia între 125000 lei și 250000 lei. Suplimentar, este prevăzută privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea unității comerciale”, se mai arată în comunicat.

În opinia autorilor, aderarea Republicii Moldova la Protocolul privind eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a OMS și ajustarea legislației va contribui la prevenirea și combaterea comerțului ilicit cu produse din tutun, precum și va aduce un șir de alte beneficii economice și sociale.

În ședința de astăzi, Comisia protecție socială, sănătate și familie a aprobat raportul la proiectul de lege și îl va prezenta pentru examinare în plenul legislativului. Autorii propun ca noile prevederi să fie puse în aplicare în termen de 12 luni din data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: