DOC Incendii în regiunea Cernobîl. Care este nivelul radioactiv în R. Moldova?
Full Article 2 minutes read

DOC Incendii în regiunea Cernobîl. Care este nivelul radioactiv în R. Moldova?

După ce presa din Ucraina a scris, pe 18 mai, despre cel mai mare incendiu de la începutul acestui an în zona stației de la Cernobîl, autoritățile din România și Republica Moldova reacționează. Administrația Națională de Meteorologie din România transmite că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. De cealaltă parte, autoritățile R. Moldova spun că toți parametrii radiologici sunt în limitele fluctuației radiației naturale de fond. 

Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova (ANRANR) a venit astăzi cu o declarație cu privire la situația radiologică

„În baza evaluării informației online, ANRANR informează că toți parametrii radiologici sunt în limitele fluctuației radiației naturale de fond. Astfel, conform informației parvenite de la sistemele automate de monitorizare a fondului radiologic gama de tipul ”MIRA”, valorile debitului dozei ambientale gama pentru perioada 19-20 mai a.c. pentru teritoriul Republicii Moldova s-au încadrat în limitele caracteristice de fond și se cuprind între 10,0 -13,5 microRoentgen/oră”, comunică reprezentanții Agenției.

Totodată se declară că în baza informației disponibile nu sunt constatate depășiri ale valorilor stabilite (25,0 microRoentgen/oră).

Pe 19 mai, Administrația Națională de Meteorologie din România transmitea că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h”, informa instituția română.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: