radiochisinau.md

DOC Incendii în regiunea Cernobîl. Care este nivelul radioactiv în R. Moldova?

După ce presa din Ucraina a scris, pe 18 mai, despre cel mai mare incendiu de la începutul acestui an în zona stației de la Cernobîl, autoritățile din România și Republica Moldova reacționează. Administrația Națională de Meteorologie din România transmite că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. De cealaltă parte, autoritățile R. Moldova spun că toți parametrii radiologici sunt în limitele fluctuației radiației naturale de fond. 

Agenția Națională de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice din Republica Moldova (ANRANR) a venit astăzi cu o declarație cu privire la situația radiologică

„În baza evaluării informației online, ANRANR informează că toți parametrii radiologici sunt în limitele fluctuației radiației naturale de fond. Astfel, conform informației parvenite de la sistemele automate de monitorizare a fondului radiologic gama de tipul ”MIRA”, valorile debitului dozei ambientale gama pentru perioada 19-20 mai a.c. pentru teritoriul Republicii Moldova s-au încadrat în limitele caracteristice de fond și se cuprind între 10,0 -13,5 microRoentgen/oră”, comunică reprezentanții Agenției.

Totodată se declară că în baza informației disponibile nu sunt constatate depășiri ale valorilor stabilite (25,0 microRoentgen/oră).

Pe 19 mai, Administrația Națională de Meteorologie din România transmitea că un nor de fum din zona Cernobîl se deplasează către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre.

„Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, pe parcursul acestei zile (19 mai), se apreciază că direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord-nord-vest către sud-sud-vest, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei – zona Odessa și nordul Mării Negre. Vântul va sufla în general moderat, cu viteze la rafală de până la 40…45 km/h”, informa instituția română.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Eric Vryn/Getty Images

Inundații în Texas: cel puțin 24 de persoane au murit; peste 20 de copii sunt dați dispăruți

În partea centrală a statului Texas, SUA, pe 4 iulie, a avut loc o inundație majoră cauzată de o ploaie torențială. Potrivit BBC, cel puțin 24 de persoane au murit, iar alte 25 sunt date dispărute. Conform informațiilor din presă, au dispărut aproximativ 23 de persoane dintr-o tabără creștină de vară pentru fete, Camp Mystic, situată în această zonă. Salvatorii au reușit să evacueze 237 de persoane.

„Râul Guadalupe din Hunt continuă să crească rapid și a atins a doua cea mai mare cotă din întreaga istorie a măsurătorilor, depășind nivelul inundațiilor din 1987”, au anunțat despre inundații reprezentanții Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

Guvernatorul statului Texas, Greg Abbott, a numit evenimentul o catastrofă și a semnat o declarație de urgență, oferind salvatorilor acces la toate resursele necesare. Guvernatorul a promis, de asemenea, că căutările persoanelor dispărute vor continua neîntrerupt. Pentru salvarea și evacuarea locuitorilor, în stat au fost implicate elicoptere și vehicule militare tactice. În total, serviciile de urgență au salvat 237 de persoane.

Președintele SUA, Donald Trump, a numit inundațiile „șocante și îngrozitoare”. În tot statul, evenimentele festive dedicate Zilei Independenței de 4 iulie au fost anulate.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: