Maia Sandu

DOC „Judecătoria Anticorupție” în loc de „Tribunalul Anticorupție”. Inițiativa Maiei Sandu ajunge în Parlament

În Republica Moldova va apărea încă o instanță – Judecătoria Anticorupție. Inițiativa Maiei Sandu privind crearea unei noi instanțe de judecată, care se va ocupa de cazurile de corupție, a fost trimisă în Parlament. De menționat că președinta a renunțat la denumirea „Tribunalul Anticorupție”. Potrivit noului proiect, instanța se va numi „Judecătoria Anticorupție”. 

Reprezentanții Președinției au anunțat că proiectul legii privind sistemul judecătoresc anticorupție și modificarea unor acte normative a fost trimis în Parlament. Se menționează că inițiativa legislativă a fost expediată Parlamentului pentru examinare și adoptare.

După o serie de consultări și colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instanțe judecătorești specializate pe cauze de corupție, a fost elaborat proiectul de lege referitor la sistemul judecătoresc anticorupție. Inițiativa legislativă, venită din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost îmbunătățită cu propuneri venite din partea societății civile, judecătorilor, procurorilor și altor experți în drept. La fel, s-au expus și partenerii de dezvoltare”, au menționat reprezentanții instituției prezidențiale.

Se mai precizează că „proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a corupției și de a asigura un proces de examinare rapidă și calitativă a dosarelor complexe de corupție”.

Acesta reglementează organizarea și activitatea judecătoriei specializate pe cauze de corupție și al colegiului anticorupție al Curții de Apel Chișinău. Pe lângă judecarea actelor de corupție și a celor conexe actelor de corupție, judecătoria specializată va examina și legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Națională de Integritate, precum și cererile Autorității privind confiscarea averii nejustificate. Adițional, proiectul de lege conține norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura funcționalitatea sistemului judecătoresc anticorupție”, au comunicat reprezentanții Președinției.

Potrivit noului proiect, trimis de șefa statului în Parlament, noua instanță se va numi „Judecătoria Anticorupție”, dar nu „Tribunalul Anticorupție”, cum se anunța anterior.

Judecătoria Anticorupție va avea 15 judecători. Acest număr se regăsea și în textul conceptului. O modificare este că „judecătorii Judecătoriei Anticorupție se numesc sau se transferă în funcție pe un termen de 6 ani”. În proiectul inițial se menționa că judecătorii de la instanța anticorupție vor avea un mandat de 5 ani.

Pe 17 martie 2023, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a solicitat Parlamentului și Guvernului să creeze o „Curte Anticorupție”. Potrivit șefei statului „corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei”.

Ulterior, pe 13 iunie, administrația prezidențială a anunțat că în Republica Moldova va apărea o nouă instanță de judecată, care se va ocupa de cazurile de corupție: Tribunalul Anticorupție. Reprezentanții Președinției menționau că proiectul era în stadiul de concept și că sunt deschiși pentru comentarii și dezbateri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Legea privind avocatura a ajuns la Președinție. Maia Sandu va lua o decizie în 14 zile

Președinția a recepționat proiectul de lege cu privire la avocatură, care a generat greva generală a avocaților. Șefa statului urmează să decidă asupra promulgării legii în termen de 14 zile. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de consilierul prezidențial Igor Zaharov. Se întâmplă în contextul apelului lansat de Uniunea Avocaților, care solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea, susținând că aceasta „aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat”.

„Președinția a recepționat proiectul de lege în cursul zilei de ieri. Conform prevederilor legale, președinta are la dispoziție 14 zile pentru examinarea documentului. Decizia va fi comunicată public, în mod transparent, așa cum se procedează cu toate actele normative care ajung la instituția prezidențială”, a menționat Zaharov.

Precizăm că avocații au început greva generală, care va dura până la Congresul Extraordinar al Avocaților din 25 iulie. Potrivit Uniunii, motivul este „adoptarea de către Parlamentul a amendamentului cu privire la avocatură, fără consultarea profesiei de avocat, fapt care ar aduce atingere gravă independenței, libertății și autonomiei profesiei de avocat, iar în consecință ar afecta dreptul cetățeanului la asistență juridică calificată”.

În urma discuțiilor purtate luni, 14 iulie, cu autoritățile, la Ministerul Justiției, s-au stabilit unele excepții de la grevă, pentru a asigura continuitatea asistenței juridice.

Avocații consideră că soluționarea situației este posibilă doar prin nepromulgarea legii de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, motiv pentru care revendicarea privind nepromulgarea legii rămâne actuală.

Reprezentanții CNAJGS au semnalat că acceptă dreptul avocaților la grevă, însă, această situație poate afecta grav accesul la justiție a persoanelor vulnerabile. În context, Uniunea a stabilit că greva generală se menține, cu câteva excepții. Astfel, avocații vor putea interveni în următoarele situații:

  • acțiuni procesuale privind reținerea;
  • demersuri privind aplicarea sau prelungirea măsurilor preventive (arest, arest la domiciliu, control judiciar);
  • cauze privind violența în familie;
  • procese cu participarea minorilor;
  • cauze ce implică cetățeni străini sau apatrizi aflați în custodia statului.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: