Надежда Копту

DOC Judecătorii vor să-l amnistieze pe Grigorciuc, pentru palma lui Sîrbu. Activistul nu este de acord

Activistul civic Pavel Grigorciuc a fost scutit de pedeapsă pentru palma pe care i-a dat-o ex-deputatului Sergiu Sîrbu și încăierarea cu fostul procuror Nicu Șendrea. Cauza penală a căzut sub incidența legii amnistiei, în contextul celei de-a 30-a aniversări de la proclamarea independenței Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Judecătoria Buiucani, pe 28 aprilie. Grigorciuc a anunțat că o va contesta.

După trei ani de judecată, instanța a decis să pună punct în dosarul penal în care este vizat Grigorciuc, în contextul agresiunii fizice față de fostul deputat Sergiu Sîrbu și fostul procuror Nicu Șendrea. Totuși, activistul civic va trebui să achite suma de 2460 lei, pentru încasarea cheltuielilor de judecată.

Judecătorul a dispus ca îmbrăcămintea lui Șendrea, care a fost ridicată acum trei ani drept „corp delict” să fie returnată proprietarului.

Sentința urma să fie pronunțată pe 31 martie, însă ședința a fost amânată în contextul deciziei Comisiei pentru situații excepționale, prin care majoritatea examinărilor dosarelor a fost suspendată.

Pe pagina sa de Facebook, Grigorciuc a comentat decizia instanței de judecată. Acesta a menționat că intenționează să o atace cu apel și să solicite achitarea sa deplină. „Incidentul constituie maximum o încălcare administrativă, însă a fost examinat timp de 3 ani în prima instanță. În timp ce dosarele privind furtul miliardului sunt tărăgănate și niciun ban nu este returnat în bugetul țării”, a menționat acesta.

Павел Григорчук/Facebook

Amintim că, în martie 2019, Grigorciuc a fost acuzat de huliganism, după ce l-a lovit pe Sergiu Sîrbu, care atunci era parlamentar. Activistul a petrecut în arest preventiv timp de 3 luni, după care a fost plasat sub control judiciar. Sîrbu susținea că a fost bătut, în timp ce Grigorciuc – că a fost doar o palmă peste față.

În septembrie 2019, între Grigorciuc și procurorul Nicu Șendrea a avut loc o încăierare. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video, în care se vede cum acuzatorul de stat este lovit cu piciorul. Procuratura Generală a anunțat că Șendrea a fost spitalizat iar pe numele lui Grigorciuc a fost inițiat un nou dosar penal pentru huliganism. Activistul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, iar dosarele au fost comasate.

În 2020, Șendrea a demisionat din organele procuraturii.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: