Andrei Mardari / NewsMaker

(DOC) Mamele cu mulți copii se vor putea pensiona cu până la șase ani mai devreme

Vârsta de pensionare a femeilor care au născut și educat trei sau patru copii până la vârsta de opt ani ar putea fi redusă cu trei ani. În cazul femeilor care au născut și educat cinci și mai mulți copii până la vârsta de opt ani, vârsta de ieșire la pensie ar urma să fie diminuată cu șase ani. O inițiativă legislativă în acest sens a fost avizată pozitiv de membrii Comisiei economie, buget și finanțe, în cadrul ședinței din 15 iunie.

Potrivit autoarei inițiativei, Inga Sibova, deputată BCS, modificările sunt necesare în contextul prognozelor demografice nefavorabile pentru populația Republicii Moldova. Or, potrivit unui comunicat emis de Parlament, Biroul Național de Statistică oferă o prognoză de descreștere a populației către anul 2035 cu aproape 28,4%.

Totodată, deputații propun, într-un alt proiect avizat astăzi pozitiv, excluderea termenelor limită de depunere a actelor necesare pentru acordarea drepturilor la pensie pentru limită de vârstă, pensie de dizabilitate și cea de urmaș. Astfel, ar urma să fie stabilită expres condiția că dreptul la pensie în primul caz se stabilește de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare, în al doilea caz –  de la data emiterii deciziei de încadrare în grad de dizabilitate, iar în al treilea caz – de la data decesului întreținătorului.

Totodată, beneficiarului de pensie de dizabilitate nu îi va fi sistată plata pensiei din cauza neprezentării la reexpertizarea medicală, dacă neprezentarea a avut loc din motivul stării precare a sănătății, confirmată de către instituția medicală.

Un alt aspect al inițiativei legislative elaborate ține de pensia pentru limită de vârstă a asiguraților, care au realizat integral stagiul de cotizare până la 1 ianuarie 1999 și nu au activat în câmpul muncii după stabilirea dreptului la pensie. Se propune ca mărimea pensiei pentru limită de vârstă beneficiarilor respectivi să fie majorată cu 50%.

Cele două proiecte de lege urmează a fi prezentate pentru dezbateri în plen.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: