DOC Ministrul de Interne se schimbă, starea de urgență rămâne. Recean va cere în parlament prelungirea cu încă 60 de zile
Full Article 3 minutes read

DOC Ministrul de Interne se schimbă, starea de urgență rămâne. Recean va cere în parlament prelungirea cu încă 60 de zile

Guvernul propune Parlamentului prelungirea stării de urgență în Republica Moldova cu încă 60 de zile. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat de Cabinetul de miniștri și urmează a fi votat de către deputați. 

La ședința Guvernului din 26 iulie, ministrul Afacerilor Interne Adrian Efros a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriu țării. Astfel, potrivit proiectului aprobat de miniștri, deputații urmează să decidă asupra prelungirii stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 3 august 2023.

Proiectul de hotărâre a Parlamentului privind prelungirea stării de urgență a fost elaborat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Evenimentele recente din Ucraina arată că războiul brutal al Federației Ruse declanșat împotriva Ucrainei continuă să se agraveze. Atacurile cu drone și rachete de croazieră ale Rusiei asupra bazelor militare și infrastructurii ucrainene, precum și asupra unor zone portuare ale Mării Negre și ale Dunării (aproape de frontiera Republicii Moldova în regiunile Odesa și Reni – Ucraina) au creat o situație de securitate gravă. Republica Moldova se află la doar câțiva kilometri distanță de aceste zone de conflict, ceea ce o face vulnerabilă la amenințări directe”, se arată în proiectul MAI.

Se mai precizează că „persistă amenințări directe asupra teritoriului național, care apar în principal prin survolul accidental al spațiului aerian cu drone sau rachete”.

În plus, sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, va afecta Republica Moldova. Perturbarea lanțului logistic maritim va duce la creșterea tranzitului de cereale prin Republica Moldova. Acest lucru ar putea implica riscuri de perturbare a activităților punctelor de trecere a frontierei cu Uniunea Europeană, ducând la formarea de cozi kilometrice în apropierea hotarului cu România, cu impact negativ asupra securității traficului rutier și infrastructurii de drumuri naționale”, au menționat reprezentanții MAI în proiect.

Ministerul a declarat că prelungirea stării de urgență va „permite luarea deciziilor prompte și gestionarea eficientă a riscurilor și amenințărilor care pot apărea”.

Într-adevăr noi avem această intensificare a bombardamentelor în sud-vestul Ucrainei și tot mai aproape de hotarele noastre. Vedem că Rusia țintește anume această infrastructură și energetică, și civilă, și portuară din zona asta. Aceasta dincolo de faptul că pe ultima sută de metri acordul în ceea ce privește importul cerealelor pe Marea Neagră nu a mai fost prelungit”, a spus premierul Dorin Recean, la ședința Guvernului. Astfel, oficialul se va duce în Parlament pentru a cere deputaților adoptarea proiectului.

Vom informa opinia publică neîntârziat despre data în care prim-ministrul se va deplasa în Parlament pentru a cere organului legislativ prelungirea stării de urgență cu două luni”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, în cadrul unor declarații de presă.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită, pentru prima dată, la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. De atunci, autoritățile au prelungit repetat starea de urgență pe întreg teritoriul țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: