Andrei Mardari / NewsMaker

(DOC) Minus doi, plus opt. Maia Sandu a modificat componența Comisiei pentru integrare europeană. Cine sunt noii membri?

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat decretul prin care a fost modificată componența Comisiei naționale pentru integrare europeană. Au fost acceptați opt noi membri, printre care mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), șefa Procuraturii Anticorupție, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), președinta Consiliului Audiovizualului și directorul executiv al Asociației Businessului European. Doi dintre membrii vechi au fost excluși.

Potrivit decretului semnat de Maia Sandu, din comisie au fost excluși Sergiu Gaibu, fostul ministru al Economiei și Dumitru Udrea, ex-secretar general al Guvemului. Au fost adăugați și noi membri:

– Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului;
– Alexandru Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului;
– Ina Coșeru, vicepreședinte al Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului;
– Veronica Dragalina, șefa Procuraturii Anticorupție
– Iulian Rusu, director CNA;
– Liliana Vițu-Eșanu, șefa CA;
– Mariana Rufa, director executiv al Asociației Businessului European;
– Igor Talmazan, noul secretar general al guvernului.

În comisie au rămas Adrian Băluțel, care între timp din deputat a devenit secretar de stat al Cancelariei de Stat, Dumitru Alaiba, care a renunțat la mandatul de parlamentar și a preluat funcția de ministru al Economiei, Vladimir Bolea, care la fel a renunțat la Legislativ în favoarea funcției de ministru al Agriculturii și Cristina Gherasimov, care nu mai este secretar general al Aparatului Pregedintelui Republicii Moldova,  ci consilier al președintei in domeniul politicii externe și integrării europene”.

 

Amintim că, pe 22 aprilie 2022, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană, cu rolul de a coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană.

Din comisie mai fac parte: prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputații Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate, viceprim-miniștrii Nicolae Popescu, Oleg Serebrian și Andrei Spînu și miniștrii Dumitru Budianschi Sergiu Litvinenco și Ana Revenco.

Din componența Comisiei mai fac parte Dorin Recean, precum și Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alina Michalkina / NewsMaker

„Propaganda LGBT”, schimbarea de gen și refuzul de a avea copii, interzise în regiunea transnistreană: „Suntem oameni normali”

În regiunea transnistreană va fi interzisă „propaganda LGBT”. Așa-numita „lege” a fost adoptată de legislativul local al regiunii. Interdicția vizează nu doar promovarea relațiilor sexuale netradiționale, ci și schimbarea de sex și refuzul de a avea copii – atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Pentru așa-numita propagandă a „valorilor netradiționale” vor fi aplicate amenzi. Persoanele fizice riscă o amendă de până la 1.840 de ruble transnistrene (aproximativ 1.930 de lei moldovenești). Funcționarii publici – până la 2.760 de ruble (2.900 de lei), iar persoanele juridice – până la 4.600 de ruble (4.830 de lei) sau suspendarea activității pe o perioadă de până la 90 de zile.

Dacă „infracțiunea” va fi comisă în raport cu minori, prin intermediul mass-mediei sau pe Internet, sau este săvârșită de cetățeni străini ori de persoane fără cetățenie, amenzile vor fi mai mari.

Noile norme vor intra în vigoare peste 14 zile de la semnarea de către liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski.

Unul dintre autorii proiectului, așa-numitul vicepreședinte al comisiei pentru educație, organizații obștești și mass-media, Andrei Safonov, a declarat:

„Suntem oameni normali, raționali, care nu doresc ca societatea să fie divizată în așa-numite genuri în număr de zeci. Asta se face întotdeauna pentru a destabiliza situația într-o țară sau alta, e suficient să consulți rapoartele și să cauți pe Internet. Cred că regiunea transnistreană merită dreptul de a nu trece prin toate acestea”, a menționat Safonov.

***

La începutul anului trecut, NewsMaker, împreună cu experți și reprezentanți ai comunității LGBT, a analizat posibilele consecințe ale interzicerii „propagandei LGBT” în regiunea transnistreană, dacă este posibilă o interdicție totală a mișcării LGBT pe malul stâng al Nistrului, ce pot face persoanele LGBT care trăiesc acolo și ce poate face Chișinăul în această situație.

Trebuie menționat că, în această privință, regiunea transnistreană se aliniază Rusiei. În special, în Rusia lupta activă împotriva comunității LGBT a început încă din 2013. Atunci a fost adoptată o lege care interzice propaganda LGBT în rândul minorilor. În 2022, Rusia a interzis complet propaganda LGBT, iar în vara anului 2023 a fost interzisă tranziția de gen. În noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut mișcarea LGBT drept organizație extremistă.

Iar în 2024, Rusia a limitat distribuirea informațiilor care „promovează refuzul conștient de a avea copii”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: