(DOC) Minus doi, plus opt. Maia Sandu a modificat componența Comisiei pentru integrare europeană. Cine sunt noii membri?
Full Article 2 minutes read

(DOC) Minus doi, plus opt. Maia Sandu a modificat componența Comisiei pentru integrare europeană. Cine sunt noii membri?

Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a semnat decretul prin care a fost modificată componența Comisiei naționale pentru integrare europeană. Au fost acceptați opt noi membri, printre care mai mulți deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), șefa Procuraturii Anticorupție, directorul Centrului Național Anticorupție (CNA), președinta Consiliului Audiovizualului și directorul executiv al Asociației Businessului European. Doi dintre membrii vechi au fost excluși.

Potrivit decretului semnat de Maia Sandu, din comisie au fost excluși Sergiu Gaibu, fostul ministru al Economiei și Dumitru Udrea, ex-secretar general al Guvemului. Au fost adăugați și noi membri:

– Radu Marian, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe a Parlamentului;
– Alexandru Trubca, președinte al Comisiei agricultură și industrie alimentară a Parlamentului;
– Ina Coșeru, vicepreședinte al Comisiei mediu și dezvoltare regională a Parlamentului;
– Veronica Dragalina, șefa Procuraturii Anticorupție
– Iulian Rusu, director CNA;
– Liliana Vițu-Eșanu, șefa CA;
– Mariana Rufa, director executiv al Asociației Businessului European;
– Igor Talmazan, noul secretar general al guvernului.

În comisie au rămas Adrian Băluțel, care între timp din deputat a devenit secretar de stat al Cancelariei de Stat, Dumitru Alaiba, care a renunțat la mandatul de parlamentar și a preluat funcția de ministru al Economiei, Vladimir Bolea, care la fel a renunțat la Legislativ în favoarea funcției de ministru al Agriculturii și Cristina Gherasimov, care nu mai este secretar general al Aparatului Pregedintelui Republicii Moldova,  ci consilier al președintei in domeniul politicii externe și integrării europene”.

 

Amintim că, pe 22 aprilie 2022, președintele Maia Sandu a semnat decretul privind constituirea Comisiei naționale pentru integrare europeană, cu rolul de a coordona eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană.

Din comisie mai fac parte: prim-ministra Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, deputații Lilian Carp, Doina Gherman, Liliana Nicolăescu-Onofrei, Dan Perciun, Olesea Stamate, viceprim-miniștrii Nicolae Popescu, Oleg Serebrian și Andrei Spînu și miniștrii Dumitru Budianschi Sergiu Litvinenco și Ana Revenco.

Din componența Comisiei mai fac parte Dorin Recean, precum și Adrian Lupușor, facilitatorul Platformei Naționale a Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: