Fabricarea medicamentelor cu conținut de steroizi anabolizanți și androgeni – hormoni sintetici care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular – ar putea fi interzisă prin lege, în Republica Moldova. Ministerul Sănătății a propus spre consultări publice un proiect de lege în acest sens. Potrivit autorităților, „interzicerea totală” a producției de anabolizante are drept scop eliminarea accesului fizic facil la astfel de substanțe de către populație în condiții non-medicale.
Autorii inițiativei legislative susțin că principalul scop al proiectului este de a introduce o interdicție completă asupra producției de anabolizante în țara noastră, conform practicii UE, SUA, inclusiv a Rusia – țări care au interzis fabricarea și comercializarea anabolizantelor și androgenilor. La polul opus, susține Ministerul Sănătății, Republica Moldova este unul dintre cei mai mari producători și exportatori de anabolizanți, producerea și comercializarea steroizilor fiind legale.
Ce sunt steroizii anabolizanți și androgeni și ce efecte pot avea asupra sănătății
Steroizii anabolizanți și androgeni sunt hormoni sintetici, care sporesc capacitatea organismului de a produce țesut muscular. Ministerul Sănătății precizează că, ca orice medicament, în afară de efectele terapeutice, steroizii anabolizanți și androgeni sunt însoțiți de o serie de efecte secundare, care se manifestă în funcție de sensibilitatea fiecărui utilizator, și mai ales în funcție de dozele folosite.
„În ultimul timp, aceste substanțe sunt foarte solicitate în rândul sportivilor şi persoanelor care își doresc să crească masa musculară sau să obțină performanțe sportive în termen scurt. Mai mult, aceste substanțe dopante au ajuns a fi folosite și în afara sportului, având efecte negative asupra sănătății omului cu posibile consecințe pentru sănătate ale abuzului de steroizi anabolizanți, știința demonstrând riscuri grave ale utilizării steroizilor anabolizanți”, se arată în proiectul Ministerului Sănătății.
Potrivit sursei, utilizați necorespunzător, steroizii anabolizanți pot afecta sistemul cardiovascular, sistemul hormonal, pot produce infecții sau pot dăuna ficatului, pielii și sistemul musculo-scheletic.
Abuzul de steroizi anabolizanți poate afecta, de asemenea, comportamentul. Deseori, acesta se manifestă prin agresivitate, tulburări psihiatrice. La fel, potrivit sursei citate, utilizatorii de steroizi anabolizanți sunt mai predispuși la consumul de droguri precum marijuana, opioide pe bază de prescripție medicală, cocaină sau heroină.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!