DOC Moldova renunță la încă 3 acorduri cu CSI. Acestea vizează educația, micul antreprenoriat și trupele de grăniceri
Full Article 3 minutes read

DOC Moldova renunță la încă 3 acorduri cu CSI. Acestea vizează educația, micul antreprenoriat și trupele de grăniceri

Guvernul de la Chișinău va aproba denunțarea a încă trei acorduri cu Comunitatea Statelor Independente (CSI). Decizii în acest sens vor fi luate pe 12 iulie, în cadrul ședinței cabinetului de miniștri. 

Un acord care va fi denunțat ține de „furnizarea privilegiată către Trupele de Grăniceri ale statelor-membre ale Comunității a tehnicii speciale și a altor mijloace materiale necesare Trupelor de Grăniceri, încheiat la Moscova, la 9 septembrie 1994”.

Tratatul vizat reflectă realitățile și particularitățile perioadei în care a fost încheiat și are menirea să stabilească mecanisme de interacțiune comună a statelor membre CSI în raport cu asigurarea securității frontierelor comunității. Dat fiind faptul că frontiera de stat a Republicii Moldova nu se învecinează cu frontierele statelor membre a CSI, participarea organelor competente ale Republicii Moldova în cadrul activităților desfășurate sub egida CSI în domeniul asigurării securității frontierei are un caracter limitat. Partea moldovenească a participat numai la măsuri culturale, sportive și dedicate veteranilor, cooperarea fiind realizată doar în domeniul umanitar”, au motivat autoritățile denunțarea acordului.

Totodată, Guvernul va aproba și prezenta Parlamentului Republicii Moldova spre examinare proiectul de lege pentru denunțarea Acordului cu privire la susținerea și dezvoltarea micului antreprenoriat în statele membre ale CSI, semnat la Moscova, la 17 ianuarie 1997.

În contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderare la Uniunea Europeană și Programului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova 2021-2027, în vederea realizării angajamentelor internaționale asumate de Republica Moldova, și anume, de a menține și armoniza cadrul normativ național cu legislația UE, menționăm că Acordul conține prevederi care ar putea fi considerate impedimente în procesul sus – indicat”, au justificat autoritățile suspendarea tratatului.

Guvernul urmează să aprobe și proiectul de lege pentru denunțarea Acordului de colaborare pentru formarea spațiului unic (comun) educațional în cadrul Comunității Statelor Independente, semnat la Moscova la 17 ianuarie 1997.

Urmare definirii integrării europene drept prioritate în politica externă a Republicii Moldova și concentrării eforturilor și resurselor pentru realizarea obiectivelor de integrare europeană, în special după obținerea de către R. Moldova a statutului de țară, candidată la UE, participarea în aranjamentele/proiectele CSI devine irelevantă, neaducând plus valoare politicilor naționale în domeniul educației. În plus, în ultimul deceniu, Ministerul Educației și Cercetării, pe dimensiunile de competență, nu a fost implicat în realizarea prevederilor Acordului”, se arată în declarația autorităților.

Președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai 2023 că a luat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a CSI. Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: