Parlament

DOC Șase apartamente, casă, terenuri și mașini. Averea noii guvernatoare BNM Anca Dragu

Noua guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), Anca Dragu, și-a depus declarația de avere pentru anul 2022. Fosta senatoare din România a ridicat în perioada menționată un salariu de circa 162 mii roni (echivalentul a 630 de mii de lei moldovenești sau peste 32 de mii de euro), ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 13.500 roni (52.500 lei sau peste 2,7 mii euro).

În 2022, Dragu a beneficiat de indemnizații, în mărime totală de circa 155 de mii de roni, echivalentul a peste 602 mii lei sau peste 31 mii euro. În aceeași perioadă, șefa de la Banca Națională a obținut venituri de darea în locațiune a patru imobile, în mărime de aproape 137 de mii de roni, echivalentul a peste 530 de mii de lei sau peste 27,5 mii euro.

Potrivit declarației de avere, guvernatoarea BNM deține șase apartamente și o casă de locuit, dobândite în perioada anilor 2001-2022. Deși casa Ancăi Dragu are doar puțin peste 100 metri pătrați, în declarația de avere semnată de șefa BNM la valoarea imobilului este indicată suma de 259 milioane lei românești, echivalentul a peste 50 de milioane de euro. Contactată de NM pentru o precizare, Anca Dragu a explicat că este vorba de lei românești vechi. Prin urmare, valoarea subînțeleasă este de 5000 euro.

„În 2005, în România a avut loc o denominare și s-au tăiat 4 zerouri. Astfel, 1 milion a devenit 100 de lei. Eu am trecut suma din contract. Declarația nu făcea diferența în leul nou și vechi, scira numai leu românesc. Din păcate, cei care au scris nu au făcut aceasta corelație și nici nu mi au adresat vreo întrebare de clarificare”, a declarat Anca Dragu pentru NM.

Familia Dragu declară, inclusiv, două automobile, dobândite în anii 2011 și 2013. Valoarea celor două mașini se ridică, potrivit declarației de avere, la peste 30 de mii de euro. La fel, șefa BNM declară două terenuri pentru construcții, dobândite în perioada anilor 2001 și, respectiv, 2017.

În declarația de avere depusă, Dragu declară 22 de depozite sau conturi bancare în roni – peste 928 mii (echivalentul a peste 3,6 milioane lei sau aproape 187 mii euro), precum și în euro – aproape 341 de mii (echivalentul a 6,5 milioane lei) și în dolari – aproape 6 mii (echivalentul a peste 106 mii lei).

***

Anca Dragu a fost numită în funcția de șef al BNM de Parlament, în ședința din 22 decembrie 2023. Candidatura sa a fost susținută de 58  de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate. S-a întâmplat la doar o zi după ce fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost demis din funcție de Parlament, cu votul a 81 de deputați PAS și BCS. Numirea Ancăi Dragu la nici 24 de ore de la demisia lui Armașu a stârnit un val de critici, în special în rândul opoziției.

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat de Maia Sandu cu o zi înainte ca Igor Grosu să o propună pe Dragu la șefia BNM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: