DOC Șase apartamente, casă, terenuri și mașini. Averea noii guvernatoare BNM Anca Dragu
Full Article 4 minutes read

DOC Șase apartamente, casă, terenuri și mașini. Averea noii guvernatoare BNM Anca Dragu

Noua guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), Anca Dragu, și-a depus declarația de avere pentru anul 2022. Fosta senatoare din România a ridicat în perioada menționată un salariu de circa 162 mii roni (echivalentul a 630 de mii de lei moldovenești sau peste 32 de mii de euro), ceea ce înseamnă un venit lunar de circa 13.500 roni (52.500 lei sau peste 2,7 mii euro).

În 2022, Dragu a beneficiat de indemnizații, în mărime totală de circa 155 de mii de roni, echivalentul a peste 602 mii lei sau peste 31 mii euro. În aceeași perioadă, șefa de la Banca Națională a obținut venituri de darea în locațiune a patru imobile, în mărime de aproape 137 de mii de roni, echivalentul a peste 530 de mii de lei sau peste 27,5 mii euro.

Potrivit declarației de avere, guvernatoarea BNM deține șase apartamente și o casă de locuit, dobândite în perioada anilor 2001-2022. Deși casa Ancăi Dragu are doar puțin peste 100 metri pătrați, în declarația de avere semnată de șefa BNM la valoarea imobilului este indicată suma de 259 milioane lei românești, echivalentul a peste 50 de milioane de euro. Contactată de NM pentru o precizare, Anca Dragu a explicat că este vorba de lei românești vechi. Prin urmare, valoarea subînțeleasă este de 5000 euro.

„În 2005, în România a avut loc o denominare și s-au tăiat 4 zerouri. Astfel, 1 milion a devenit 100 de lei. Eu am trecut suma din contract. Declarația nu făcea diferența în leul nou și vechi, scira numai leu românesc. Din păcate, cei care au scris nu au făcut aceasta corelație și nici nu mi au adresat vreo întrebare de clarificare”, a declarat Anca Dragu pentru NM.

Familia Dragu declară, inclusiv, două automobile, dobândite în anii 2011 și 2013. Valoarea celor două mașini se ridică, potrivit declarației de avere, la peste 30 de mii de euro. La fel, șefa BNM declară două terenuri pentru construcții, dobândite în perioada anilor 2001 și, respectiv, 2017.

În declarația de avere depusă, Dragu declară 22 de depozite sau conturi bancare în roni – peste 928 mii (echivalentul a peste 3,6 milioane lei sau aproape 187 mii euro), precum și în euro – aproape 341 de mii (echivalentul a 6,5 milioane lei) și în dolari – aproape 6 mii (echivalentul a peste 106 mii lei).

***

Anca Dragu a fost numită în funcția de șef al BNM de Parlament, în ședința din 22 decembrie 2023. Candidatura sa a fost susținută de 58  de deputați ai Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate. S-a întâmplat la doar o zi după ce fostul guvernator al BNM Octavian Armașu a fost demis din funcție de Parlament, cu votul a 81 de deputați PAS și BCS. Numirea Ancăi Dragu la nici 24 de ore de la demisia lui Armașu a stârnit un val de critici, în special în rândul opoziției.

Potrivit CV-ului, Anca-Dana Dragu are o experiență de peste 15 ani în cadrul Băncii Naționale a României și al Fondului Monetar Internațional. Dragu a mai fost ministru al Finanțelor Publice în Guvernul României și, în 2020, a fost aleasă în funcția de președinte al Senatului României.

Dragu a obținut cetățenia Republicii Moldova. Decretul prezidențial a fost semnat de Maia Sandu cu o zi înainte ca Igor Grosu să o propună pe Dragu la șefia BNM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: