DOC Parlicov comentează „dezvăluirile” lui Usatîi: „Sunt lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE”
Full Article 3 minutes read

DOC Parlicov comentează „dezvăluirile” lui Usatîi: „Sunt lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE”

Ministrul Energiei Victor Parlicov a venit cu o reacție, după ce liderul Partidului „Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că mai mulți furnizori de gaze naturale de pe piața din Moldova ar vinde gaz la preț de două ori mai mic, față de prețul achitat de moldovenii deserviți de „MoldovaGaz”. Parlicov susține că „toate „dezvăluirile” făcute de Usatîi nu sunt decât lectura cu intonație” a scrisorii pe care a trimis-o în aprilie către ANRE și pe care a făcut-o astăzi publică.

Ministrul Energiei informează că pe 31 mai, în cadrul Comisiei Situații Excepționale va interveni ca să grăbească intervenția reglementatorului.

„Guvernul a sesizat inechitatea de pe piață și a solicitat ANRE să intervină. ANRE, ca regulator independent, trebuie sa vină cu o soluție ca acoperirea devierilor tarifare, formate începând cu 2021, să fie distribuită echitabil între consumatorii de gaz”, a declarat Parlicov.

DOC Parlicov comentează „dezvăluirile” lui Usatîi: „Sunt lectura cu intonație a scrisorii pe care am trimis-o în aprilie către ANRE”

Amintim că Renato Usatîi susține că tariful, care ar varia de la 11 la 14 lei, ar fi dictat de volumul de gaze naturale procurate.

„Cel puțin cinci firme mari livrează mai multor agenți economici azi gaze naturale la prețul între 11 și 14 lei. Vineri erau peste 70 de agenți economici mari care procurau gaz de două ori mai ieftin decât noi, restul. Și ei sunt tot mai mulți”, a declarat Renato Usatîi.

De menționat că premierul Dorin Recean a declarat pe 26 mai, în plenul Parlamentului, că unii agenți economici ar vinde gazele naturale la preț preferențial, de 13 lei. Oficialul a dat asigurări în fața deputaților că Executivul va interveni, pentru a pune capăt „prețurilor neadecvate”. Tot atunci, prim-ministrul a declarat că Moldova ar urma să procure, în această săptămână, gaze naturale la preț mai mic, fapt care va permite reducerea tarifului aplicat consumatorilor finali.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult față de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, Guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023. Pe 2 mai, premierul Dorin Recean declara că, în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: