Ex-deputatul român Cristian Rizea, condamnat în țara vecină la închisoare pentru trafic de influență, nu va putea primi azil politic din Republica Moldova. O încheiere a fost dictată de Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Pe 4 mai 2022, Cristian Rizea a depus cerere de chemare în judecată împotriva fostului președinte al Republicii Moldova cu privire la anularea actului administrativ cu caracter normativ.
În motivarea acțiunii reclamantul a indicat că, pe 4 noiembrie 2020, s-a adresat fostului președinte al Republicii Moldova cu o cerere de acordare a azilului politic.
Iar prin răspunsul semnat de către Nicolae Posturusu, fostul secretar general al fostului preşedinte al Republicii Moldova, i s-a comunicat că „cererea domnului Cristian Mihai, adresată şefului statului, privind solicitarea azilului politic a fost examinată în modul prevăzut de legislaţia în vigoare şi conform Hotărârii Comisiei pentru probleme cetățeniei şi acordării de azil politic nr. 9 din 13 noiembrie 2020, aprobată de președintele Republicii Moldova la 17 noiembrie 2020, a fost respinsă”.
În opinia reclamantului, actul administrativ cu caracter normativ contestat nu este legal.
CSJ a respins cererea lui Rizea de chemare în judecată a fostului președinte Igor Dodon, prin care solicita anularea unui decret privind dezaprobarea cererii de acordare a azilului politic.
Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în România pentru trafic de influență la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Acesta, însă, fugise din România cu două luni înainte de anunțarea sentinței, în ianuarie 2019 și s-a mutat în Republica Moldova.
Fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon a semnat decretul prin care i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea. Acesta a fost reținut în Republica Moldova pe 3 noiembrie 2020. Rizea era bănuit că ar fi comis ilegalități de natură penală atunci când a obținut cetățenia moldovenească. Mai exact, ar fi făcut declarații false în procesul de dobândire a cetățeniei.
Ulterior, Rizea a fost eliberat din arest de autoritățile moldovenești, deoarece a expirat termenul maxim de zile până la care o persoană poate fi reținută în Republica Moldova până să fie extrădată.
Potrivit portalului anticorupție.md, Rizea mai are pe rol în instanțele moldovenești cel puțin 20 de dosare civile. În cele mai multe dintre ele, acesta este reclamat pentru, defăimare sau pentru lezarea cinstei, onoarei şi reputației profesionale.
Cristian Mihai Rizea a fost lipsit de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidențial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.
Cristian Rizea a fost subiectul unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova despre cum şi-a procurat un imobil de lux într-un cartier select din Chişinău. Într-un interviu realizat în cadrul anchetei, Rizea a declarat că a obținut cetățenia moldovenească datorită faptului că bunica sa este originară din satul Congaz, raionul Comrat.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!