Persoanele care doresc să se încadreze în serviciul militar din Republica Moldova vor fi testate la poligraf. De asemenea, vor putea fi supuși testării la poligraf și militarii – în timpul efectuării controlului periodic sau selectiv al activății de serviciu. Aceste lucruri se prevăd într-un proiect de lege elaborat de Ministerul Apărării. Inițiativa legislativă se află în consultări publice până pe 29 iulie.
Potrivit notei informative a proiectului de lege, se propune modificarea Legii privind aplicarea testării la detectorul comportamentului similat (poligraf) cu o prevedere care să acorde Ministerului Apărării dreptul de a iniția și efectua testul la poligraf. Testarea va fi făcută de către un specialist atestat, în conformitate cu cadrul normativ din domeniu.
Vor fi testate la poligraf persoanele care doresc să se încadreze în serviciul militar. De asemenea, vor putea fi supuși testării și militarii, în timpul efectuării controlului periodic sau selectiv al activității de serviciu.
Potrivit inițiativei, testul la poligraf va putea fi folosit pentru a evalua integritatea și onestitatea militarilor în timpul cercetărilor/anchetelor de serviciu. Acest lucru va ajuta și la identificarea persoanelor care ar putea reprezenta un risc pentru instituția de apărare, prin transmiterea neautorizată a informațiilor departamentale secrete.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!