Lista produselor social importante, pentru care este limitat adaosul comercial, va fi extinsă prin includerea unui șir de produse alimentare. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost elaborat de Ministerul Economiei, care argumentează inițiativa prin necesitatea atenuării creșterii accelerate a prețurilor de consum. Pe de altă parte, Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a expediat instituției un șir de amendamente. Mai exact, aceștia solicită Ministerului Economiei să excludă din noua listă produsele premium, cum ar fi carnea de prepeliță, rață, gâscă, curcan sau peștele roșu.
Potrivit inițiativei Ministerului Economiei, principalul aspect al modificărilor ține de necesitatea completării Listei de produse social importante cu produse alimentare, care să asigure necesarul nutrițional de bază și pentru care se aplică adaosul comercial limitat. Astfel, produsele care urmează a fi incluse sunt următoarele:
– Carne de porc pe os (nedezosată) (0203)
– Carne de pasăre (0207)
– Pești congelați (0303)
– Zahăr din sfeclă ( 1701)
– Paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (1902)
– Ouă proaspete ( de găini din specia Gallus domesticus) (0407)
– Cartofi în stare proaspătă (0701)
– Ceapă în stare proaspătă (0703)
– Varză albă în stare proaspătă (0704)
– Morcovi și sfeclă roșie în stare proaspătă (0706)
– Sare iodată destinată alimentației umane (2501 00).
„Această completare a Listei de produse social importante răspunde necesităților și așteptărilor membrilor societății, inclusiv a categoriilor de populație social vulnerabilă”, se mai arată în nota informativă a documentului.
Asociaţia Investitorilor Străini (FIA) a examinat proiectul și a expediat în adresa Ministerului Economiei o serie de modificări:
1. Carne de pasăre (0207) – de exclus carnea de prepeliță, rață, gâscă, curcan;
2. Pești congelați (0303) – considerăm că această categorie ar trebui să se limiteze doar la 2-3 poziții de bază. În orice caz, peștele roșu congelat nu poate fi atribuit la PSI (nu reflectă coșul alimentar minim);
3. Paste (nefierte, neumplute și nici altfel preparate) (1902) de exclus următoarele subcategorii:
– Paste cu ou;
– Paste din grâu dur;
– Paste Bio/organic;
– Paste integrale;
– Paste fără Gluten;
– Paste High Protein;
– Paste colorate (cu adaos spanac, dovlecei, altele)
4. Zahăr din sfeclă ( 1701) – de exclus următoarele subcategorii:
– Zahăr pudră;
– Zahăr brun, zahăr premium tip bio, organic;
– Zahăr ambalaje premium de 0,25-0,5-0,75 kg din carton, ori tetrapak;
– Zahăr baghete/cuburi/ acadea.
„Toate subcategoriile enumerate sunt premium și se adresează către un segment de consumatori cu nivel de venit peste mediu”, au argumentat membrii Asociației.