Premier Energy a anunțat pe 23 decembrie că a dezvoltat un program de deconectări planificate ale energiei electrice, care va fi implementat doar în cazul unui deficit de energie în sistem.
„Deconectările planificate vor fi introduse doar în cazul unui deficit de capacitate în sistem. [Programul de deconectări] va fi ajustat în funcție de amploarea și durata deficitului. Energia electrică va fi deconectată proporțional pentru toți consumatorii finali. (…) De asemenea, dorim să atragem atenția asupra riscului unor întreruperi necontrolate cauzate de deficitul din sistemul energetic al blocului Ucraina-Moldova. Operatorul rețelei de distribuție monitorizează cu atenție situația (…) pentru a minimiza impactul crizei asupra consumatorilor finali”, se arată în comunicatul Premier Energy.
Compania a promis să informeze consumatorii în timp util despre graficul deconectărilor prin canalele oficiale de comunicare și e-mail, îndemnând cetățenii să se aboneze la notificările electronice.
Cine nu va fi deconectat de la electricitate?
Premier Energy a precizat că programul de deconectări planificate nu include clădirile prevăzute în planul guvernamental de acțiuni pentru situații de urgență în sectorul energetic. Conform proiectului autorităților, lista instituțiilor „vitale” cuprinde:
- instituțiile medicale, orfelinatele și grădinițele;
- stațiile de gaz, sistemele centralizate de încălzire și stațiile de pompare pentru serviciile comunale;
- centrele operaționale ale companiilor care asigură alimentarea cu energie electrică, gaze, apă și căldură;
- clădirile Guvernului, Parlamentului, Președinției, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Serviciului Vamal și Serviciului de Protecție de Stat;
- aeroportul, stațiile de alimentare cu energie electrică pentru transportul urban și instalațiile electrice ale „Căilor Ferate ale Moldovei”;
- întreprinderile de stat Radiocomunicații și Teleradio-Moldova;
- centralele electrice cu o capacitate mai mare de 1000 kW.
Pentru cât timp va fi întreruptă energia electrică?
Furnizorul de energie electrică a prezentat câteva posibile grafice pentru deconectările planificate. De exemplu, o necesitate de 120 MW ar putea fi împărțită în 12 blocuri de câte 10 MW: A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K și L. Fiecare bloc ar putea fi deconectat pe intervale de câte opt ore. Primul interval ar fi între 00:00 și 08:00, al doilea între 08:00 și 16:00, iar al treilea între 16:00 și 00:00.
Dacă deficitul este de 30 MW, în fiecare interval ar fi deconectate câte trei blocuri.
***
Precizăm că începând cu ziua de 16 decembrie, timp de 60 de zile, Republica Moldova se va afla în stare de urgență în domeniul energetic. Starea de urgență a fost instituită în legătură cu incertitudinea privind continuarea livrărilor de gaze din Rusia spre regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina, care nu va fi prelungit din cauza invaziei Federației Ruse în țara vecină.
Gazprom are obligația de a asigura livrarea gazelor naturale la hotarul cu Republica Moldova până la 30 septembrie 2026.
Gazprom leagă posibilitatea livrărilor de gaze pe malul stâng al Nistrului pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept. Pe 17 decembrie, Ministerul Energiei a confirmat informația că Gazprom nu a rezervat capacități de transport de gaze pe ruta trans-balcanică pentru luna ianuarie 2025. Detalii AICI.
Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.
Anterior, premierul Dorin Recean a declarat că, în lipsa producției de energie la Centrala de la Cuciurgan, aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova va fi asigurată din rețeaua europeană ENTSO-E și în special din România.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!