DOC Președinta țării a grațiat femeia cu cinci copii din Drochia, condamnată la închisoare
Full Article 3 minutes read

DOC Președinta țării a grațiat femeia cu cinci copii din Drochia, condamnată la închisoare

Președinta țării Maia Sandu a semnat decretul privind grațierea Nataliei Ursachi, femeia din Drochia cu cinci copii, condamnată la închisoare. Anterior, șefa statului a declarat că, în opinia sa, s-a produs o injusție în acest caz și a amintit că deputatul Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la doar 7 ani de închisoare, pentru o infracțiune mult mai gravă.

Decretul de grațiere a fost semnat pe 13 decembrie. Potrivit documentului, Natalia Ursachi urmează să fie scutită de pedeapsă „cu perioadă de probațiune, în partea neexecutată a pedepsei stabilite”.

Natalia Ursachi a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că nu a putut achita un credit. Ea susține că și-a luat o mașină de cinci mii de euro, că să presteze servicii de taxi și să-și hrănească micuții pe care îi crește singură, dar nu a fost în stare să mai achite taxele, potrivit PRO TV Chișinău.

Pe de altă parte, ZdG a aflat căde fapt, Natalia Ursachi a împrumutat 2500 de euro și a luat un automobil BMW 320 de la Vitalie Plugari, un bărbat care plasase pe un site specializat anunțul că își vinde automobilul, nereturnând nici banii, nici bunul mobil. Curtea de Apel Bălți a condamnat-o pe femeie la șase ani de închisoare pentru escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari și a obligat-o să restituie suma de 11.200 de euro, dedusă din valoarea mașinii – 8700 de euro – și datoria de 2500 de euro.

Reacțiile politicienilor

În octombrie 2020, în cadrul unui breafing de presă, liderul de atunci al formațiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a declarat că este gata să achite datoria de peste 200 de mii de lei pentru femeia din Drochia, condamnată la șase ani de pușcărie, lucru care nu s-a întîmplat.

Pe 12 noiembrie 2021, președintele Comisiei pentru problemele grațierii persoanelor condamnate, Ion Guzun, a declarat că deocamdată, femeia nu întrunește condițiile de grațiere prevăzute de legislație și că nu poate fi făcută recomandarea către președinta țării Maia Sandu de a o grația pe Natalia Ursachi.

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a anunțat pe 12 noiembrie lansarea unei campanii de colectare de bani pentru achitarea datoriei acumulate de condamnată. Acum un an, Igor Dodon, care în acea perioadă deținea funcția de președinte a țării, declara că intenționează să o grațieze și califica drept „PR” propunerea unui alt politician, care se oferise să achite datoria respectivă.

Pe 16 noiembrie, părinții Nataliei Ursachi au fost invitați la Președinție, unde au avut o întrevedere cu șefa statului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: