Андрей Мардарь / NewsMaker

DOC S-au schimbat regulile. Lucrătorii medicali, fără doza booster, nu vor beneficia de 16 000 lei în caz de infectare

Lucrătorii medicali care nu s-au vaccinat la șase luni după cursul complet de vaccinare nu vor putea beneficia de indemnizația unică de 16 000 de lei. În acest sens, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a expediat o circulară prin care îi anunță pe administratorii instituțiilor medicale despre noile modificări.

Potrivit documentului, vaccinat împotriva COVID-19 se consideră personalul imunizat cu schema completă de vaccin anticovid (2 doze sau Janssen – 1 doză). În cazul în care de la ultima doză de vaccin au trecut mai mult de 180 zile, doza booster este obligatorie.

În circulară se mai menționează că indemnizația de 16.000 lei se acordă o singură dată și poate fi achitată în termen de 12 luni de la data confirmării infectării cu COVID-19.

De menționat că Ministerul Sănătății, în baza demersurilor prezentate de instituțiile medico-sanitare publice, examinează și sistematizează listele nominale respective și estimează volumul mijloacelor financiare necesare pentru plata indemnizațiilor unice.

Listele se prezintă lunar, până la data de 10 a fiecărei luni următoare celei de gestiune. După aprobarea hotărârii Guvernului cu privire la alocarea mijloacelor financiare, Ministerul Finanțelor alocă sumele respective fondatorilor instituțiilor medico-sanitare publice.

În perioada 2020-2021, de indemnizație unică de 16 mii de lei au beneficiat 17,7 mii de lucrători medicali.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: