(DOC) Scurgeri din dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Șapte apropiați ai formațiunii au părăsit țara de frica justiției?
Full Article 3 minutes read

(DOC) Scurgeri din dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Șapte apropiați ai formațiunii au părăsit țara de frica justiției?

Cel puțin șapte dintre persoanele apropiate Partidului „ȘOR”, implicate în distribuirea mijloacelor ilicite în favoarea formațiunii, au părăsit Republica Moldova – aproape toți în data de 16 iulie 2022. Informația se conține într-o scurgere din dosarul privind financțarea ilegală a partidului, publicată de către jurnalistul Alexandru Cozer. Contactați de NM, reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au precizat că a fost pornit un proces penal pentru divulgarea datelor urmării penale și există deja anumiți suspecți. În același timp, Partidul „ȘOR” a refuzat să comenteze informația.

Potrivit fragmentului din dosar, publicat de către jurnalistul Jurnal TV, Vitalie Balinschi, Igor Himici, Nelli Parutenco, Olga Romanova, Alexandr Petrov, Serghei Racu și Tudor Balițchi au părăsit Republica Moldova. Primii șase – în data de 16 iulie, iar ultimul – pe 10 iulie, spre Tel Aviv.

În document se mai menționează că Ilan Șor, liderul partidului care îi poartă numele, ar fi intrat în posesia unor date confidențiale, pe care le-a făcut publice pe 17 iulie, pe Facebook. Mai exact, acesta a menționat că sunt planificate arestări și a indicat și perioada în care acestea ar urma să aibă loc.

(DOC) Scurgeri din dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Șapte apropiați ai formațiunii au părăsit țara de frica justiției?

Facebook/Alexandru Cozer

Contactați de NM, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au refuzat să confirme autenticitatea documentului publicat, însă au precizat că „investighează scurgerile”. În același timp, reprezentanții Partidului „ȘOR” au precizat că nu vor comenta, deocamdată, informația, însă ar putea reveni ulterior cu o declarație.

(UPDATE) Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a CNA Victoria Timuș a precizat că a fost pornit un proces-penal pe divulgarea datelor urmăririi penale, care va fi transmis Procuraturii Anticorupție pentru investigare.

„La această etapă, sunt identificați anumiți suspecți, datele cărora nu le putem divulga”, a precizat reprezentanta instituției.

***

Amintim că oamenii legii au inițiat în dimineața de 21 iulie percheziții într-un dosar penal pornit pe faptul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Potrivit procurorilor, s-a constatat că partidul ar fi acceptat conștient bani de proveniență dubioasă, din partea unei grupări criminale, care erau folosiți în interes de partid, precum onorarii pentru artiști, salarii pentru membri și organizarea de proteste. Partidul „ȘOR” a acuzat guvernarea că ar fi influențat Procuratura Generală să deschidă dosar penal pe faptul „finanțării ilegale” a formațiunii.

Ulterior, deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber a fost privată, la solicitarea procurorului general interimar, de imunitate parlamentară și reținută pentru 72 de ore în ziolatorul CNA. Pe 22 iulie, aceasta a publicat o scrisoare prin intermediul avocaților, prin care susține că este nevinovată și acuză, din nou, guvernarea de răfuială politică. De menționat că, în ajun, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a declarat că „grupările de crimă organizată deghizate în partide, finanțate din bani furați de la oameni nu-și au locul nici în politica, nici în societatea din Republica Moldova” și că partidul de guvernare așteaptă concluziile și finalitatea în acest dosar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: