zdg.md

DOC Termoelectrica va utiliza 5 000 de tone de păcură din rezerva de stat. Motivul

Întreprinderea Termoelectrica va utiliza 5 000 de tone de păcură din rezerva de stat pentru a produce agent termic și energie electrică. Un proiect de lege care prevede acest lucru va fi examinat de Cabinetul de miniștri în ședința din 24 aprilie. Inițiativa a fost elaborată de Ministerul Energiei. 

Potrivit notei informative a proiectului de lege, rezerva de stat de păcură urma să fie depozitată în cele patru rezervoare ale Termoelectrica. Cu toate acestea, doar rezervoarele nr. 1 și nr. 4 sunt în stare funcțională, iar întregul volum de păcură a fost depozitat în ele. Cantitatea depășește norma cu 10%.

Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor, iar în eventualitatea unei defecțiuni, există posibilitatea ca întreaga cantitate de păcură din
rezerva de stat să fie pierdută, implicând atât riscuri de poluare a mediului, cât și pierderi financiare semnificative”, se arată în document.

Astfel, se menționează în nota informativă, că în urma unei ședințe cu prim-ministrul Dorin Recean, din 11 martie, s-a decis arderea a 5 000 de tone de păcură din rezerva de stat. Termoelectrica va utiliza păcura eliberată din rezervele de stat pentru producerea agentului termic și a energiei electrice, iar Agenția Națională de Reglementareîn Energetică, la ajustarea/actualizarea tarifelor pentru anul 2024, va lua în calculcontravaloarea acesteia.

Proiectul de lege va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Ulterior, Termoelectrica va trebui să returneze 102,4 milioane de lei la bugetul de stat pentru păcura uzată în termen de 12 luni.

Precizăm că, anterior, directorul interimar al Termoelectrica, Iurie Razlovan, a declarat că societatea nu va trece complet la păcură, ci aceasta va fi utilizată într-un amestec 50/50 cu gaze naturale. „Acest lucru îmbunătățește semnificativ calitatea arderii și reduce emisiile în comparație cu arderea doar a păcurii”, a spus Razlovan.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Cadavre de porci infectați cu pestă porcină, găsite într-un lan de grâu din Moldova: restricții la vânzarea cărnii în 2 raioane

Între satele Ochiul Alb și Nicoreni, raionul Drochia, au fost găsite 16 cadavre de porci domestici. Cu o greutate de peste 200 kg fiecare, acestea au fost depistate într-un lan de grâu, în stare avansată de putrefacție. Testele de laborator au confirmat că porcii sunt infectați cu virusul pestei porcine africane. Astfel, pentru a evita răspândirea focarului, raioanele Drochia și Rîșcani au fost plasate în carantină. Informația a fost comunicată pe 18 iunie de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

„La data de 15 iunie, administratorul unor terenuri agricole din raionul Drochia a informat Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor oficiul Drochia despre depistarea mai multor cadavre de porci, între localitățile Ochiul Alb și Nicoreni. Ajunși la fața locului, medicii veterinari au constatat o situație dezolantă: 16 cadavre de porci domestici, în stare avansată de putrefacție (descompunere), cu o greutate de peste 200 kg fiecare, aruncați la întâmplare într-un lan de grâu”, au comunicat reprezentanții ANSA.

Potrivit agenției, au fost prelevate probe de laborator, după care cadavrele au fost eliminate prin înhumare, iar suprafețele au fost supuse unor măsuri de dezinfecție. Între timp, testele de laborator au confirmat prezența virusului pestei porcine africane. În legătură cu aceasta, a comunicat ANSA, au fost aplicate un set de măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.

„Au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zone de protecție și supraveghere. Se efectuează controlul rezervoarelor sălbatice, controlul mișcării animalelor pe interiorul țării, screening-ul porcilor domestici și al populațiilor de mistreți”, au declarat reprezentanții agenției.

Agenția a adăugat că „pentru a evita răspândirea acestui focar confirmat din neglijența și iresponsabilitatea unor persoane, în conformitate cu regulile sanitar-veterinare, au fost plasate în carantină întreg raionul Drochia și Rîșcani, fiind restricționată comercializarea porcilor vii și a cărnii de porc din gospodăriile locuitorilor din ambele raioane, inclusiv în cadrul piețelor agroalimentare, până la eliminarea completă a riscurilor de răspândire a infecției”.

ANSA a menționat că au fost alertate Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul pentru protecția mediului și administrația publică locală. „A fost inițiată o anchetă pentru identificarea persoanelor care au aruncat aceste cadavre de porci. Vinovații riscă sacțiuni aspre pentru încălcările comise, precum și pentru prejudiciul cauzat”, a precizat agenția.

ANSA
ANSA
ANSA

Reprezentanții ANSA au adăugat că, de la începutul anului 2025, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de focare de pestă porcină africană, dintre care 12 în raionul Drochia — cea mai afectată zonă în prezent. Totodată, pe parcursul acestui an au fost depistate 25 de cadavre de mistreți infectați cu virusul pestei porcine africane.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: