Joi, 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale se va desfășura protestul transportatorilor rutieri de persoane. Anunțul a fost făcut pe 18 noiembrie de Oleg Alexa, președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) Oleg Alexa.
Manifestația va avea loc în semn de dezacord cu politicile Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Motivul organizării protestului reprezintă dezacordul transportatorilor cu politica tarifară aplicată de MIDR la serviciile de transport rutier și protejarea schemelor corupționale”, a menționat Alexa.
Pe 15 noiembrie, transportatorii au anunțat că se pregătesc de protest. Ei sunt nemulțumiți că autoritățile nu au dat curs solicitării lor de a majora prețul călătoriilor. APOTA acuză Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) că „nu avenit cu nici o soluție în acest sens și nu a avut capacitatea să prezinte calculele proprii”. În replică, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că este gata să asculte ce au de spus transportatorii, însă nu va semna nicio majorare până când nu va avea informații clare, referitor la metoda de calcul a tarifului.
„Ce nu au spus transportatorii este că ei vor dublarea tarifului, uneori chiar mai mult decât dublarea. La moment dacă tariful este de 60 bani/km sau de 70 de bani/km, ei vor majorarea de peste un leu sau chiar mai mult. Le-am spus foarte clar, până nu voi avea calcule, până nu voi avea informații, până nu voi înțelege cum merge acest tarif, eu personal nu voi semna pentru nicio majorare. Tarife puse din pod, dublate, sau chiar triplate în baza unor calcule nejustificate nu vor avea loc”, a declarat viceprim-ministrul.
Reprezentanții APOTA au solicitat majorarea tarifelor la călătoriile cu transportul de pasageri, menționând că operatorii de rute regulate naționale nu-și mai pot acoperi costurile. Această tendință s-a accentuat încă de la primul val de scumpiri la motorină, care a avut loc la începutul acestui an. Asociația preciza că, în contextul situației pandemice care durează deja mai bine de un an și jumătate, s-a diminuat esențial fluxul de călători, iar din ramură s-au concediat mai bine de 1 500 de șoferi.
În anul 2009, Ministerul a efectuat calculele și a aprobat tariful în mărime de 0,38 lei/km, în anul 2013 – tariful de 0,48 lei/km, iar în anul 2019 – tariful de 0,60 lei/km.