Andrei Mardari / NewsMaker

(DOC) Un exemplar din toate edițiile de carte apărute în Republica Moldova va fi transmis României și invers

Un exemplar din toate edițiile de carte apărute în Republica Moldova va fi transmis către Biblioteca Națională a României și invers – Biblioteca Națională a Republicii Moldova va fi completată cu un exemplar din toate edițiile publicate în România. Prevederile se conțin în modificările la Legea cu privire la activitatea editorială, hotărâre aprobată de Guvern pe 28 decembrie.

Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la activitatea editorială, ținând cont de noile posibilități tehnologice în domeniu. Modificările sunt condiționate de necesitatea îmbunătățirii și ajustării cadrului normativ aferent activității editoriale, inclusiv prin introducerea a noi noțiuni, precum „carte electronică” sau „carte audio”.

Finalitățile urmărite sunt orientate spre ajustarea cadrului legal secundar pentru susținerea revistelor culturale, traducerilor literare, precum și aducerea normelor editoriale în conformitate cu  standardele de profil în vigoare.

Proiectul mai prevede că România și Moldova vor face schimburi de exemplare din toate cărțile publicate în cele două țări.

Prevederile art. I pct. 8 în partea ce ține de modificarea articolului 18 alineatul (1) litera e) vor intra în vigoare după ce autoritățile din România vor prescrie în actele de rigoare pentru Biblioteca Națională a Republicii Moldova un exemplar din toate edițiile publicate în România”, se arată în document.

Urmează și aprobarea unui Regulament-cadru, care va prevedea condițiile de finanțare a revistelor  culturale, precum și  mecanismul de susținere a traducerii și editării cărții în străinătate, acestea fiind aprobate de către Guvern. În acest sens, în bugetul Ministerului Culturii sunt prevăzute mijloace financiare pentru edițiile periodice (reviste culturale) și traducerile literare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Liber Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului, în fruntea căruia se află premierul Dorin Recean, a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: