Andrei Mardari / NewsMaker

(DOC) Un exemplar din toate edițiile de carte apărute în Republica Moldova va fi transmis României și invers

Un exemplar din toate edițiile de carte apărute în Republica Moldova va fi transmis către Biblioteca Națională a României și invers – Biblioteca Națională a Republicii Moldova va fi completată cu un exemplar din toate edițiile publicate în România. Prevederile se conțin în modificările la Legea cu privire la activitatea editorială, hotărâre aprobată de Guvern pe 28 decembrie.

Guvernul a aprobat modificări la Legea cu privire la activitatea editorială, ținând cont de noile posibilități tehnologice în domeniu. Modificările sunt condiționate de necesitatea îmbunătățirii și ajustării cadrului normativ aferent activității editoriale, inclusiv prin introducerea a noi noțiuni, precum „carte electronică” sau „carte audio”.

Finalitățile urmărite sunt orientate spre ajustarea cadrului legal secundar pentru susținerea revistelor culturale, traducerilor literare, precum și aducerea normelor editoriale în conformitate cu  standardele de profil în vigoare.

Proiectul mai prevede că România și Moldova vor face schimburi de exemplare din toate cărțile publicate în cele două țări.

Prevederile art. I pct. 8 în partea ce ține de modificarea articolului 18 alineatul (1) litera e) vor intra în vigoare după ce autoritățile din România vor prescrie în actele de rigoare pentru Biblioteca Națională a Republicii Moldova un exemplar din toate edițiile publicate în România”, se arată în document.

Urmează și aprobarea unui Regulament-cadru, care va prevedea condițiile de finanțare a revistelor  culturale, precum și  mecanismul de susținere a traducerii și editării cărții în străinătate, acestea fiind aprobate de către Guvern. În acest sens, în bugetul Ministerului Culturii sunt prevăzute mijloace financiare pentru edițiile periodice (reviste culturale) și traducerile literare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: