Dodon a acționat la ordinul lui Plahotniuc în dosarul Energocom? Cum (nu) a răspuns fostul președinte la întrebarea NM
Full Article 2 minutes read

Dodon a acționat la ordinul lui Plahotniuc în dosarul Energocom? Cum (nu) a răspuns fostul președinte la întrebarea NM

Fostul președinte Igor Dodon nu a răspuns direct la întrebarea corespondentului NM dacă a acționat la ordinul fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, de aprobare a furnizării de energie electrică mai scumpă prin Energocom. Anterior, expertul în energie Serghei Tofilat, care este martor în acest caz, a venit cu această versiune.

Când a fost rugat de un corespondent NM să comenteze cuvintele lui Tofilat, Dodon a răspuns: „Dacă am acționat după instrucțiunile cuiva, de ce acești oameni nu sunt acum în instanță? Am înțeles că au fugit, dar legea permite ca cauzele să ajungă în instanță chiar dacă persoana a fugit. În acest caz, doar eu am fost trimis în judecată. Plahotniuc, directorul Energocom și așa mai departe, nu a fost trimis în judecată. Cazurile lor sunt încă la Procuratură.”

Dodon a mai remarcat că procurorii „s-au grăbit” cu dosarul său penal „pentru că au primit instrucțiuni politice”. El a numit dosarul penal în sine „de proastă calitate” „și nedemonstrat”. Dodon crede că procurorii vor pierde dosarul în instanță.

De precizat că pe 6 octombrie urma să se desfășoare o ședință prealabilă în dosarul Dodon la Judecătoria Buiucan. Audierea a fost însă amânată din cauza faptului că avocații au cerut mai mult timp pentru a citi rechizitoriul și a-și prezenta argumentele. Procurorul le-a dat actele chiar la ședință. Următoarea ședință va avea loc pe 18 octombrie.

De remarcat, potrivit procurorilor, în 2008, Dodon, fiind ministrul Economiei, a contribuit ca Energocom să cumpere energie electrică nu doar din Ucraina, ci și de la o companie maghiară. Ea a furnizat energie mai scumpă decât furnizorul ucrainean. Astfel, potrivit procurorilor, faptele lui Dodon au cauzat statului un prejudiciu în valoare de 123,9 milioane de lei.

Acești bani au fost apoi virați în contul unei companii offshore. Procurorii cred că Dodon a acţionat în interesul unei „grupări criminale”. Fostul președinte nu își recunoaște vinovăția. Potrivit acestuia, cazul se bazează pe documente falsificate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: