Dodon, aflat în arest la domiciliu, a semnat pentru desfășurarea unui referendum
Full Article 2 minutes read

Dodon, aflat în arest la domiciliu, a semnat pentru desfășurarea unui referendum

Fostul șef de stat, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, a semnat pe 4 august, pentru organizarea unui referendum consultativ privind soarta fostului Stadion Republican. Într-o postare pe Facebook, el a spus că acest teren trebuie lăsat în proprietatea statului și transmis municipalității pentru construirea unui important obiect de menire socială.

„Sunt sigur că Ambasada SUA poate să identifice un alt teren pentru a-și construi un nou sediu. Fac apel către toți locuitorii municipiului să susțină activ inițiativa privind organizarea referendumului și, de asemenea, să semneze pentru desfășurarea acestuia. Cetățenii trebuie să decidă, iar conducerea țării trebuie să țină de opinia propriului popor”, a scris Dodon.

Precizăm că inițiativa aparține Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) care au demarat la început de iulie procedura de colectare a semnăturilor în sprijinul inițiativei de organizare în Chișinău a unui referendum local privind soarta teritoriului Stadionului Republican. Potrivit socialiștilor, doar locuitorii orașului au dreptul să decidă cum trebuie să fie amenajat teritoriul stadionului.

Amintim că, Acordul privind cedarea terenului a fost semnat la 12 iulie 2019. Pe 3 decembrie 2020, fracțiunea Partidului ȘOR și cea a  PSRM au adoptat o lege prin care terenul fostului Stadion Republican a fost restituit în proprietatea statului. Ulterior, Curtea Constituțională a suspendat inițiativa. Deputatul Ilan Șor, care nu a mai fost văzut în Moldova din 2019, spunea atunci că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

Ulterior, pe 20 aprilie curent, Cabinetul de miniștri a aprobat Memorandumul de înțelegere între Guvernul Republicii Moldova și Statele Unite ale Americii, privind achiziționarea proprietății pentru construcția noului sediu al Ambasadei SUA în țara noastră. Pentru a putea fi transmis cu titlul onoros, terenul amplasat pe strada Tighina 12, cu o suprafața de 5,1814 ha, a fost trecut din domeniul public în domeniul privat al statului.

Pe 5 mai 2022, majoritatea parlamentară a aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de ratificare a Acordului, întocmit prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: