Dodon anunță un contract de cumpărare a 700 de mii de doze de vaccin din Rusia. Maia Sandu: „Ministerul nici nu știa despre intenția de a semna” (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Dodon anunță un contract de cumpărare a 700 de mii de doze de vaccin din Rusia. Maia Sandu: „Ministerul nici nu știa despre intenția de a semna” (VIDEO)

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că guvernul Republicii Moldova va semna „în următoarele zile” un contract privind cumpărarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin „Sputnik V” din Rusia. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 2 iulie a vlogului său săptămânal. Acum două zile, președinta țării Maia Sandu a declarat că nu există niciun contract de acest fel cu Federația Rusă.

În cadrul platformei online „Președintele Igor Dodon răspunde”, liderul PSRM a explicat încă o dată de ce a renunțat lă intenția de a se vaccina în cadrul maratonului care s-a desfășurat, săptămâna trecută, la Palatul Republicii. Acesta a menționat că ar fi putut să treacă în fața persoanelor care așteptau să le vină rândul pentru a fi imunizate.

„Era foarte simplu să mă vaccinez: treceam fără rând, în calitate de cel de-al cincilea președinte al Moldovei. Mi-au spus – treceți. Sau mă duceam în afara țării, cum nu știu cine a fost prin Dubai ca să se vaccineze. Dar cât e de corect față de cetățeni?”, s-a întrebat retoric Igor Dodon.

Socialistul a mai spus că, în următoarele zile, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) ar urma să semneze un contract cu autoritățile din Fed. Rusă, privind achiziționarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin anti-Covid.

„Sarcina noastră este și cred că asta se va întâmpla până la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, guvernul ar putea să semneze un acord pentru procurarea unui lot de 700 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Intenția noastră este să semnăm un acord pentru 1 mln de doze, dar am primit confirmarea de la Moscova pentru 700 de mii”, a anunțat Dodon și a precizat că „acordul va fi semnat în timpul cel mai apropiat”.

Politicianul a mai spus că livrarea lotului ar putea fi distribuită pe o perioadă de mai multe săptămâni sau luni. Nu este pentru prima oară când Dodon vorbește despre o astfel de înțelegere.

Pe de altă parte, președinta Maia Sandu a declarat, în cadrul ediției din 30 iunie a emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV că nu există nicio înțelegere prealabilă cu privire la cumpărarea vaccinurilor din Rusia.

„Am întrebat Ministerul. Din informațiile pe care le deținem, nu avem un astfel de contract și Ministerul nici nu știa despre „intenția” de a semna. Din ceea ce știm, există contractul semnat cu Pfizer, la care am lucrat din martie și am reușit să îi convingem”, a răspuns șefa statului.

Pe 29 iunie, în cadrul unui interviu pentru NM, secretarul de stat al MSMPS Igor Curov a confirmat că instituția negociază un contract de achiziție a vaccinului Sputnik V.

„Există un contact direct cu Fondul Rusiei pentru investiții directe. Nu pot spune că mâine sau săptămâna viitoare vom primi lotul, însă pot spune că este vorba despre 700 de mii de doze. Însă nu este cert că producătorul va găsi pentru noi acest număr de doze”, a declarat secretarul de stat al MSMPS.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: