Dodon, despre anticipate: „Trebuie să facem tot posibilul să nu aibă loc alegeri în luna mai-iunie”
Full Article 3 minutes read

Dodon, despre anticipate: „Trebuie să facem tot posibilul să nu aibă loc alegeri în luna mai-iunie”

Partidul Socialiștilor (PSRM) va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii Igor Dodon, în cadrul ediției din 15 aprilie a emisiunii „Moldova în Direct” de la postul național de televiziune.

Igor Dodon a declarat franc că PSRM se opune desfășurării alegerilor parlamentare anticipate în timpul apropiat.

„Vom face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc mai târziu, după ce vom procura vaccinuri, după ce vom ajuta oamenii cu inițiative sociale. După aceea, putem merge și la alegeri, dar nu mai devreme. Mai devreme vom face tot posibilul ca să nu aibă loc”, a precizat Dodon.

Politicianul a reiterat acuzațiile în adresa președintei țării, precum că a utilizat judecătorii CC în scopuri proprii.

„Decizia de astăzi este, în opinia noastră, uzurparea puterii de stat prin intermediul Curții Constituționale și parlamentul trebuie să-i dea aprecierea respectivă, așa cum a fost în 2019 și acest lucru se va întâmpla. Socialiștii vor iniția un astfel de proces. După aceea, trebuie să facem tot posibilul să nu aibă loc alegeri în luna mai-iunie, așa cum vrea Maia Sandu. Pentru că vom intra în alegeri în plină pandemie”, a mai spus socialistul.

Fostul președinte a dat de înțeles că parlamentul ar putea să nu recunoască decizia CC: „În ceea ce privește tentativa doamnei Sandu să dizolve parlamentul, este dreptul ei. Organul legislativ are agenda sa. Suntem stat parlamentar. Dacă parlamentul va lua decizia că nu recunoaște decizia Curții Constituționale, așa cum a fost în 2019, are acest drept. Precedent a fost”.

Pe 3 februarie, Igor Dodon declara ferm că alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura în luna iunie.

Pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului.

***

Precizăm că, pe 31 martie, Parlamentul a aprobat instituirea stării de urgență până pe 30 mai 2021. Conform Constituției, pe perioada stării de urgență nu pot fi organizate scrutine electorale. Lista cu măsurile impuse în contextul stării de urgență a fost publicată abia pe 2 aprilie. Pe 8 aprilie, mai multe prevederi au fost revizuite.

Pe 9 aprilie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că a depus o sesizare la Curtea Constituțională, cu privire la declararea neconstituționalității actelor normative care țin de declararea stării de urgență.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: