Dodon, despre Usatîi și Tkaciuk: „Vor fi utilizați în calitate de carne de tun de către Maia Sandu”

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) vede trei scenarii plauzibile pentru depășirea crizei politice.  În cadrul platformei online „Președintele răspunde” din 5 martie, Igor Dodon a descris și opțiunea unor eventuale proteste de amploare, menționată anterior de către Renato Usatîi și Mark Tkaciuk. Socialistul s-a arătat convins că un scrutin parlamentar anticipat nu va schimba situația din parlament.

Liderul PSRM a precizat că vede trei scenarii pentru depășirea blocajului: 1. dialogul dintre președinte și partide, care s-ar putea finaliza sau cu numirea unui guvern sau cu alegeri parlamentare anticipate; 2. guvern interimar încă doi ani și alegeri parlamentare ordinare peste doi ani; 3. modificarea Constituției pentru găsirea unei soluții juridice. Acesta a descris și un alt scenariu.

„Revoluție, maidan, haos. Am văzut că la astfel de scenarii cheamă unii actori din afara parlamentului și speră că pe valul protestelor vor putea intra în parlament. Am văzut – Usatîi, Tkaciuk Mark Evghenievici, care cheamă lumea la revoltă. Ei poate nu înțeleg că vor fi utilizați în calitate de carne de tun de către Maia Sandu pentru a-și atinge obiectivul, dar asta rămâne pe seama lor.

Iogr Dodon a mai spus că, în acest caz, responsabilitatea pentru sporirea numărului de infectări cu coronavirus va cădea pe actorii politici respectivi și pe președinta țării.

„Dar și Maia Sandu trebuie să înțeleagă că, dacă va chema lumea la revoltă, în condiții de pandemie, cu ce se va finaliza? Cine va răspunde pentru clădirile devastate? Am trecut prin asta. Dar de explozia de cazuri de Covid? (…) Doriți astfel de scenarii, asumați-vă responsabilitatea și când situația va ieși de sub control, dar ea va ieși, responsabilitatea va fi pe instituția prezidențială, pe Maia Sandu personal și pe complicii ei”, a mai spus socialistul.

Politicianul socialist a mai declarat că situația din parlament nu se va schimba după alegerile parlamentare anticipate.

***

Amintim că, anterior, liderul PSRM s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea organizării alegerilor parlamentare anticipate. Pe 3 februarie, acesta a declarat ferm că scrutinul se va desfășura în luna iunie și a pronunțat și data probabilă a acestuia.

Pe 23 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate, liderul formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi a declarat că singura soluție pentru ieșirea din criza politică în care se află țara este o revoluție.

Iar liderul Partidului Acțiunii Comune – Congresul Civic, Mark Tkaciuk, a declarat pe 2 martie că singura modalitate de soluționare a blocajului politic în care se află Republica Moldova este presiunea străzii.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Consiliul Superior al Procurorilor îl va propune pe Alexandru Machidon, adjunctul șefului PCCOCS, pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 28 mai.

Doi candidați au aplicat pentru funcția de procuror general interimar: Alexandru Machidon și Octavian Iachimovschi. Machidon a obținut cele mai multe voturi din partea membri CSP, astfel urmând a fi propus președintei Maia Sandu pentru numirea în fruntea Procuraturii Generale.

Anterior, Machidon a participat la concursul pentru funcția de șef al PCCOCS, însă nu a fost numit.

Potrivit declarației de avere și interese personale, în 2024, Alexandru Machidon a obținut un salariu de 405 637 lei. Acesta a mai indicat 22 927 de lei ca diurne de la Procuratura Generală și 3 200 de euro de la un eveniment de familie.

El deține un apartament cu suprafața de 65,6 m², achiziționat în 2018. Valoarea declarată a locuinței este de 45 000 de euro; se menționează că valoarea de piață la momentul achiziției constituia 34 000 de euro, iar diferența se explică prin reparațiile efectuate în perioada 2018–2021, acoperite din venituri anterioare.

Alexandru Machidon mai deține un automobil BMW 520D, fabricat în 2017 și cumpărat în 2021, cu o valoare declarată de 26 000 de euro.

***

Amintim că postul de procuror general a rămas vacant după ce Ion Munteanu a devenit judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Șapte deputați riscă amenzi pentru purtarea panglicii Sfântului Gheorghe în timpul evenimentelor din 9 mai. Despre aceasta a anunțat ministra de Interne, Daniella Misail-Nichitin, care însă nu a precizat cine sunt parlamentarii vizați. Ministra a subliniat că, în cazul în care cei șapte aleși ai poporului nu vor da curs citațiilor expediate de poliție, deciziile privind contravențiile se vor lua în lipsa lor.

Potrivit șefei MAI, în total, poliția a documentat 70 de cazuri de purtare a panglicii interzise, dintre care 55 în Chișinău. În urma documentării cazurilor, au fost întocmite 22 de procese contravenționale, iar în șapte dintre ele figurează deputați. Dacă aceștia nu vor răspunde la citațiile repetate transmise de poliție, deciziile privind contravențiile se vor lua în lipsa lor, a precizat ministra.

De menționat că, la Marșul Victoriei din 9 mai — organizat cu participarea reprezentanților Partidului Socialiștilor, Partidului Comuniștilor și ai grupării asociate cu fugarul Ilan Șor — panglica Sfântului Gheorghe a fost observată inclusiv pe hainele liderului PSRM Igor Dodon, dar și ale unor deputați socialiști și comuniști.

Anterior, consilierul municipal din Bălți, Maxim Moroșan (PSRM), a anunțat că a fost amendat cu 4500 de lei pentru purtarea panglicii pe 9 mai. Despre amenzi și citații similare au vorbit și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, consilierul municipal din Bălți, Viaceslav Jucov (același partid), precum și lidera organizației „Izvorul Speranței”, Diana Karpinski.

Amintim că promovarea însemnelor războiului „Z” și „V”, care sunt asociate cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei, și purtarea panglicii bicolore și este interzisă în Moldova, cu excepția cazurilor în care aceasta este atașată unor medalii. Nerespectarea acestei prevederi poate atrage sancțiuni de la 4500 la 30 de mii de lei.

Cetățenii români, care nu au domiciliul în România și locuiesc pe teritoriul altor state, au posibilitatea de a obține cartea electronică de identitate. Se întâmplă după ce Guvernul de la București a aprobat modificări legislative în acest sens.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne al României, Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative din domeniul actelor de stare civilă și al actelor de identitate. Una dintre acestea oferă posibilitatea cetățenilor români care nu au domiciliul în România și locuiesc în străinătate, de a solicita o carte electronică de identitate.

Astfel, orice cetățean român care nu are domiciliul în România și locuiește în altă țară poate obține cartea electronică de identitate dacă prezintă un pașaport simplu electronic sau un pașaport simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu, aflat în termen de valabilitate, ori documente eliberate de autoritățile străine, în original, din care să rezulte că locuiesc în țara respectivă. De asemenea, trebuie să dețină un cont validat în Platforma HUB de servicii de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne – https://hub.mai.gov.ro/

Totodată, specialiștii Ministerului Afacerilor Interne au inițiat demersurile de a dezvolta sistemele necesare astfel încât cetățenii români din străinătate să poată obține cartea electronică de identitate și de la oficiile consulare din țările unde locuiesc, calendarul extinderii urmând să fie convenit cu Ministerul Afacerilor Externe”, se arată în comunicat.

Modificările legislative au fost publicate în Monitorul Oficial din data de 27 martie 2025, iar modificarea legislativă a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne ca urmare a unei decizii recente a  Curții de Justiție a Uniunii Europene din 2024 (C-491/21).

Victor Chironda a calificat drept „prostești” declarațiile potrivit cărora ar fi acceptat o funcție de consultant la Guvern. Reacția vine după ce Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a afirmat că motivul pentru care Chironda a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”. Întrebat dacă infirmă aceste declarații, Chironda a spus că nu va comenta nimic din ceea ce afirmă reprezentanții Primăriei.

Întrebat de NewsMaker dacă este adevărată informația comunicată de consiliera primarului de Chișinău, potrivit căreia ar fi acceptat „o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”, Victor Chironda a răspuns: „Nu pot să comentez declarații prostești”.

La întrebarea NewsMaker dacă infirmă declarațiile Nataliei Ixari, Victor Chironda a menționat: „Eu nu voi comenta nimic din ceea ce zic reprezentanții Primăriei, pentru că ei mint într-atât încât nu pot recunoaște că… consilierii municipali au ajuns la aceea că pleacă din Consiliu pentru că consiliul nu lucrează. Totul se politizează prea mult. (…) Eu nu știu ce să comentez, pentru că nu am văzut declarațiile ei și, în general, nu mă interesează ce se declară”.

Potrivit informațiilor NewsMaker, funcția la care se referea consiliera primarului vizează un proiect de mobilitate urbană din cadrul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Totuși, solicitată să confirme sau să infirme informația, șefa Serviciului Informare și Comunicare cu Mass-Media din cadrul Ministerului a comunicat: „Nu pot să vă spun la moment, dar pot să întreb. (…) Asta e o știre? Nu cred că asta e știre”. În continuare, reprezentanta Ministerului a îndemnat redacția să revină cu un apel pentru a obține informația care, potrivit ei, va fi disponibilă „în funcție de cât de disponibili sunt colegii” acesteia să o ofere.

***

În dimineața zilei de 28 mai, Victor Chironda a anunțat că renunță la mandatul de consilier în CMC. El a reprezentat Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” în Consiliu. Chironda a menționat că principalul motiv al deciziei sale este faptul că, „sub conducerea primarului Ion Ceban, CMC a devenit o anexă docilă a partidului MAN, iar funcționarea acestuia a fost complet blocată”. Totodată, el a adăugat că nu poate continua să facă parte „dintr-o structură care nu mai are nicio putere decizională și nu își îndeplinește rolul de a reprezenta în mod real interesele cetățenilor”. Natalia Ixari, consiliera primarului de Chișinău, a calificat declarațiile lui Chironda drept „politice”. Ea a mai spus că motivul pentru care acesta a renunțat la mandat este faptul că „a acceptat o funcție de consultant la Guvern, într-un proiect extern”.

Între timp, Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” a declarat că nu consideră necesară delegarea unei alte persoane în funcția de consilier în CMC, în locul lui Victor Chironda. Liderul formațiunii, Dinu Plîngău, a spus că, în interiorul administrației, se înregistrează „derapaje grave” și că unica soluție pentru depășirea acestui blocaj sunt doar alegerile anticipate”. Astfel, Platforma DA a solicitat „deblocarea activității CMC prin organizarea alegerilor anticipate atât pentru funcția de primar, cât și pentru un nou Consiliu Municipal”.

Totuși, fostul deputat Chiril Moțpan a anunțat că a fost invitat, pe 28 mai, la Comisia Electorală Centrală și că și-a dat consimțământul „pentru atribuirea mandatului vacant de consilier în Consiliul Municipal Chișinău”. Moțpan i-a mulțumit lui Victor Chironda pentru că l-a anunțat „despre depunerea mandatului de consilier municipal”. Menționăm că Moțpan a fost anterior membru al Platformei „Demnitate și Adevăr” și a candidat pentru CMC la alegerile locale din 2023, însă a părăsit formațiunea în ianuarie 2024. În prezent, acesta este membru al Partidului „Coaliția pentru Unitate și Bunăstare”.


Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți au desfășurat mai multe acțiuni de urmărire penală în nordul țării, în cadrul unor cauze legate de corupție sistemică. În urma acestor acțiuni, doi polițiști ai Inspectoratului de Poliție Drochia au fost reținuți pentru 72 de ore. În total, 9 agenți publici au statut de bănuit.

Potrivit CNA, în perioada februarie-mai, mai mulți angajați ai Serviciului Patrulare al Secției Securitate Publică a Inspectoratului de poliție Drochia ar fi pretins și primit bani de la șoferi pentru a nu documenta contravenții rutiere.

Pe baza probelor acumulate prin măsuri speciale de investigație, au fost pornite 22 de cauze penale pentru corupere pasivă. Ofițerii anticorupție au continuat perchezițiile la domiciliile și în automobilele persoanelor vizate.

Больше нет статей для показа
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: