Dodon, după decizia de reducere a numărului secțiilor de votare pentru Transnistria: Se pune serios sub semnul întrebării validarea acestor alegeri
Full Article 3 minutes read

Dodon, după decizia de reducere a numărului secțiilor de votare pentru Transnistria: Se pune serios sub semnul întrebării validarea acestor alegeri

Președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon susține că hotărârea Curții de Apel Chișinău, cu privire la reducerea numărului de secții de votare din Trasnistria până la 12 din 41, câte erau planificate inițial, reprezintă o capturare a puterii în stat, care pune la îndoială validarea scrutinului din 11 iulie. Declarația a fost făcută în seara de 8 iulie, la emisiunea „Prime Time” de la Prime TV.

Igor Dodon a ținut să sublinieze că hotărârea magistraților va fi atacată în instanța superioară. Acesta a acuzat Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar controla justiția.

„Nu este o decizie definitivă, pentru că trebuie atacată, se întrec toate limitele, nu a fost niciodată așa ceva. Curtea de Apel și instituțiile de justiție se uită acum la președintele țării, asta e capturare. Ceea ce se întâmplă în aceste momente nu a mai fost în Republica Moldova. Cu 48 de ore înainte de alegeri să închizi 30 de secții de votare, prin decizia Curții de Apel, înseamnă disperare din partea PAS. Sunt conștienți că nu au nicio șansă să câștige și merg la încălcări flagrante, care pun serios sub semnul întrebării validarea acestor alegeri. Deja au încălcat când au deschis 150 de secții de votare nu în termenii stabiliți”, a declarat Dodon.

PAS nu a venit deocamdată cu o reacție la aceste acuzații și nici la hotărârea Curții de Apel Chișinău.

***

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au admis integral contestația depusă de către Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova și au ajuns la concluzia că numărul secțiilor de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului trebuie redus de la 41 la 12. Hotărârea este cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie. Cererea de recurs poate fi depusă în termen de o zi de la pronunțarea dispozitivului hotărârii la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că, inițial, CEC a stabilit constituirea a 43 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului. Ulterior, și-a revizuit decizia și a anunțat că vor fi deschise 41 de secții. Mai multe partide pro-europene au exprimat îngrijorări că secțiile de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului pot fi folosite pentru fraude electorale în favoarea unor partide pro-ruse, inclusiv prin transportarea organizată la vot.

Conform datelor oficiale din Registrul de Stat al Alegătorilor, în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituționale de la Chișinău, sunt înregistrați peste 258 mii cetățeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: