Dodon îl felicită pe Lukașenko, aliatul lui Putin, cu ocazia zilei de naștere: „Un om de stat remarcabil”

Fostul președinte al țării, Igor Dodon, îl felicită pe președintele belarus, Alexandr Lukașenko, cunoscut drept un aliat al liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, inclusiv în ceea ce privește războiul din Ucraina, cu prilejul zilei de naștere. Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Dodon spune că mereu l-a văzut pe Lukașenko drept un „om de stat remarcabil”. 

„Transmit sincere felicitări președintelui Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, cu prilejul zilei de naștere. Mereu l-am considerat pe dl. Lukașenko un om de stat remarcabil care a reușit să asigure dezvoltarea economică și socială a Belarusului, să consolideze statalitatea țării sale și să reziste în fața provocărilor externe. Îi urez omagiatului multă sănătate, prosperitate, succes și noi realizări în beneficiul poporului belarus!”, a scris Dodon.

Aleksandr Lukașenko s-a născut pe 30 august 1954 în orașul Kopîs. La școală, Alexandr Lukașenko, care a crescut fără tată, era un elev dificil, fiind în evidența poliției. Până în 1994 a fost ofițer militar. De asemenea, a lucrat ca director la mai multe fabrici și ferme. Pe 20 iulie 1994, Lukașenko a fost ales în funcția de președinte al Belarusului, devenind unul dintre cei mai longevivi șefi de stat. În societatea bielorusă are titlul neoficial „Tătuca”. Un aliat important al Moscovei, Aleksandr Lukaşenko a pus teritoriul țării sale la dispoziția armatei ruse pentru ca aceasta să-şi poată lansa și desfășura invazia din Ucraina.

Recent, într-un interviu acordat pentru portalul esp.md, președinta țării, Maia Sandu, s-a întrebat ce ar fi fost acum în Republica Moldova dacă țara ar fi fost condusă de socialistul Igor Dodon. „Haideți să ne imaginăm ce s-ar fi întâmplat, dacă astăzi domnul Dodon ar fi fost președintele Moldovei. Atunci ar fi ajutat Rusia, Rusia ar fi putut folosi Moldova în războiul contra Ucrainei, iar Ucraina ar fi răspuns. Credeți că ar fi fost pace, dacă astfel de tovarăși erau la putere?”, a declarat atunci Maia Sandu.

În replică, ex-președintele Republicii Moldova Igor Dodon a susținut că, dacă socialiștii ar fi fost la guvernare, în țară ar fi fost „pace, ordine, prețuri mici la gaz și produse”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Mihai Popșoi

Ce crede România despre o separare a Moldovei și Ucrainei în procesul de integrare europeană? Țoiu: „Trebuie să găsim o soluție”

Ministra Afacerilor Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România este de părere că procesul de integrare al Republicii Moldova și Ucrainei trebuie evaluat după principiul meritelor fiecărei țări în parte. Diplomata a spus că Republica Moldova a înregistrat progrese „extraordinare”, iar Ucraina a făcut progrese „semnificative” și a sugerat că, până la sfârșitul acestui an, trebuie să fie identificată o soluție cu privire la continuarea procesului de aderare a celor două țări în tandem sau separat, astfel încât să poată fi deschise clustere de negocieri. Precizările au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă cu omologul său din R. Moldova, Mihai Popșoi, din 22 iulie, la Chișinău.

Mihai Popșoi și Oana Țoiu au fost întrebați ce părere au despre o potențială decuplare a Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de integrare europeană și dacă aceasta este „necesară”.

Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că Republica Moldova își dorește să fie țară-membră a Uniunii Europene „împreună cu Ucraina”. „Ucraina este scutul care ne ferește de mai bine de trei ani de urgia agresorului. Și noi sprijinim Ucraina nu doar prin ajutorul umanitar pe care-l oferim, prin generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova vizavi de criza refugiaților, ceea ce ne-a oferit drept răspuns din partea comunității internaționale titlurile de știri „țară mică cu inimă mare”. Da această deschidere generozitate pe care au oferit-o cetățenii noștri este apreciată atât la Kiev, cât și în capitalele europene. Și avem ferma convingere că vom continua acest parcurs european așa încât să ajungem în mare familie europeană împreună, pentru că doar așa putem asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga regiune”, a adăugat Mihai Popșoi.

La rândul său, Oana Țoiu a spus că, din punctul de vedere al României, în procesul de integrare trebuie respectat „principiul de evaluare pe baza meritelor fiecărei țări”.

Dar când vorbim de meritele fiecărei țări, trebuie să fie foarte clar că Moldova a făcut niște progrese extraordinare, care sunt recunoscute de statele membre ale Uniunii Europene. Trebuie să fie foarte clar că Ucraina a făcut progrese semnificative. Și că, din perspectiva meritelor fiecărei țări, trebuie să găsim o soluție până la sfârșitul acestui an, astfel încât să fie deschise negocierile, și nu doar clusterul 1. Noi credem că există temei pentru deschiderea mai multor clustere pe parcursul acestui an”, a precizat ministra de Externe a României.

Amintim că Republica Moldova și Ucraina au obținut statutul de țări-candidate la aderarea la UE în iunie 2022, iar aprobarea Consiliului European pentru deschiderea negocierilor de aderare în decembrie 2023. Primele conferințe interguvernamentale Moldova-UE și Ucraina-UE, care au marcat startul negocierilor de aderare, au avut loc pe 25 iunie 2024.

În prezent, cele două țări parcurg împreună procesul de aderare la UE, aflându-se în faza de screening bilateral. Pe 26 iunie, în cadrul Summit-ului Consiliului European, liderii celor 27 de state-membre ale blocului comunitar au adoptat o declarație în care remarcă, între altele, „progresele semnificative” înregistrate de Republica Moldova în procesul său de aderare și a încurajat Consiliul UE să treacă la următoarele etape, prin deschiderea grupurilor tematice, „atunci când sunt îndeplinite condițiile”. De asemenea, aceștia au luat act de evaluarea Comisiei Europene, potrivit căreia grupul tematic al elementelor fundamentale este gata să fie deschis.

În cazul Ucrainei, însă, Ungaria se opune începerii negocierilor de aderare.

Pe 26 iunie, aflat într-o vizită la Chișinău, eurodeputatul Nicu Ștefănuță a declarat că Parlamentul European exercită presiune asupra Budapestei pentru a debloca începerea negocierilor de aderare cu Ucraina – un blocaj care ar putea afecta și Republica Moldova. El a mai spus că nu este corect ca cele două țări să depindă una de alta în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întrucât Moldova înregistrează progrese de două ori mai rapide decât oricare alt stat, iar acest lucru ar trebui să se reflecte în modul de desfășurare a negocierilor.

Iar pe 7 iulie, vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a declarat că Republica Moldova va parcurge un traseu separat de Ucraina, în procesul de aderare, după deschiderea primului cluster de negocieri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: