Fostul șef al statului Igor Dodon califică declarațiile Maiei Sandu cu privire la CSI ca fiind „periculoase”. Dodon atenționează actuala conducere a țării că acum nu este cazul să se facă declarații și acțiuni politice pripite. El declară că Moldova trebuie să rămână o țară neutră și „să prietenească cu toată lumea”.
„Aș vrea să atenționez reprezentanții conducerii actuale a Republicii Moldova cu privire la unele declarații pripite, eronate și periculoase precum ar fi o posibilă ieșire din CSI. Nu vreau să intru prea mult în detaliile politice ale acestor declarații, deși toți înțeleg foarte bine că afirmația despre o eventuală ieșire a Moldovei din CSI, la fel ca și cererea de ieri privind aderarea la UE, sunt obiective ale programului partidului de guvernământ”, a spus Dodon, menționând că acestea nu reflectă opinia majorității cetățenilor
Și chiar dacă Moldova va obține vreodată statutul de candidat la aderarea în UE, Dodon spune că țara noastră nu va deveni membru al acestei comunități în următoarele decenii.
„Astfel de țări, cum ar fi Turcia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania, Serbia etc. au obținut statutul de candidat zeci de ani în urmă, dar așa și nu au devenit membri ai UE și nu sunt perspective de aderare în viitorul apropiat”, a adăugat Dodon.
Cu privire la retragerea Moldovei din CSI, Dodon a spus că „este foarte periculos să facem astfel de declarații și să acționăm în direcția ieșirii din CSI, mai ales în condițiile actuale când, în contextul evenimentelor din Ucraina, s-au întrerupt mai multe relații economice dintre Moldova și partenerii noștri tradiționali din Est”.
„Acum nu este cazul să se facă declarații și acțiuni politice pripite. Moldova trebuie să rămână o țară neutră, să prietenească și să facă comerț cu toată lumea – atât în Vest, cât și în Est”, a conchis fostul șef al statului.
***
Ieri, președinta țării Maia Sandu a susținut că, la modul practic, semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană înseamnă începutul unui drum lung, pe parcursul căruia, autoritățile vor trebui să depună eforturi considerabile pentru a se ridica la „standardele UE”. În același timp, Maia Sandu a menționat că, pe parcursul avansării pe calea europeană, se va lua decizia privind retragerea Republicii Moldova din CSI.
Președinta țării a evitat să precizeze un termen exact în ceea ce privește retragerea Moldovei din Comunitatea Statelor Independente.
„Din păcate, depunerea cererii de aderare la UE nu înseamnă automat că suntem acceptați în UE. Suntem conștienți că este o cale serioasă de parcurs. Suntem conștienți, suntem gata. Este nevoie de un efort comun al tuturor cetățenilor, angajaților statului și al sectorului privat, pentru că trebuie să demonstrăm anumite standarde, să ne apropiem de standardele UE, ca să ajungem să obținem acceptarea cererii. În acest parcurs se vor întâmpla multe decizii, se va renunța la anumite lucruri, vom adera la altele. Avem timp inclusiv pentru decizia cu privire la CSI”, a precizat Maia Sandu, în cadrul ediției din 3 martie a emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV,
Aceasta a adăugat: „Atunci când vom avansa suficient în parcursul european, vom considera și momentul potrivit când R. Moldova va trebuie să renunțe la CSI”.
Amintim că, pe 3 martie, președinta țării Maia Sandu, însoțită de președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița a anunțat că semnează cererea de aderare a R. Moldova la UE. Tot pe 3 martie, o cerere de aderare la UE a semnat Georgia.
Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a semnat pe 28 februarie cererea de aderare a țării sale la UE. Anterior, Zelenski a cerut ca UE să utilizeze o procedură specială, simplificată, pentru Ucraina.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.