Dodon, după ce a fost întrebat de TASS despre „împărțirea Ucrainei”: „Și Moldova trebuie să participe la negocieri”

Fostul președinte Igor Dodon, în prezent – lider al Partidului Socialiștilor (PSRM), a declarat că R. Moldova trebuie să participe „în negocierile privind Ucraina”. Precizarea a fost făcută în studioul agenției rusești TASS după ce a fost întrebat despre „împărțirea Ucrainei”, mai exact – „cât este de posibilă, ce țări ar putea fi interesate, România, poate Moldova”. „Noi acum nu vorbim că cerem anumite teritorii înapoi, deși trebuie să înțelegem că Moldova a pierdut ieșirea la mare în 1940 și economic desigur am pierdut foarte mult. Trebuie să înțelegem că pe teritoriul Ucrainei este o diasporă mare moldovenească. (…) De aceea, noi aceste întrebări obligatoriu trebuie să le punem”, a comunicat Dodon.

Aflat în studioul TASS, Dodon a spus că în fiecare lună merge la Moscova pentru că are un contract cu Universitatea Sberbank și ține lecții în cadrul instituției. „Oficial sunt lecții la Sberbank și desigur au fost și alte întâlniri, dar dacă nu sunt oficiale atunci despre ele probabil nu trebuie de vorbit”, a adăugat Dodon.

Ulterior a fost întrebat de către jurnalistul TASS despre „împărțirea Ucrainei”, mai exact – „cât este de posibilă, ce țări ar putea fi interesate, România, poate Moldova”.

„Eu mi-am exprimat poziția câteva săptămâni în urmă și unii au început să mă critice, când am amintit că o parte din teritoriile Ucrainei cândva din punct de vedere istoric au fost pământuri moldovenești. (…) Recent, Vladimir Vladimirovici (nota red. Putin) a spus că în negocierile privind Ucraina trebuie să participe și alte țări. (…) Eu cred că Moldova tot trebuie să participe. Noi suntem vecinii Ucrainei. Prin țara noastră au trecut sute de mii, un milion, de refugiați. Noi tot foarte mult am pierdut din cauza acestui război. De aceea – da, eu cred că noi tot trebuie să participăm la negocieri. (…) Ce ține de teritorii și o potențială împărțire a Ucrainei, noi acum nu vorbim că cerem anumite teritorii înapoi, deși trebuie să înțelegem că Moldova a pierdut ieșirea la mare în 1940 și economic desigur am pierdut foarte mult. Trebuie să înțelegem că pe teritoriul Ucrainei este o diasporă mare moldovenească – sute de mii care vorbesc în limba moldovenească și pe care nimeni nu-i protejează. De aceea, noi aceste întrebări obligatoriu trebuie să le punem”, a comunicat Dodon.

Amintim, data trecută – întors de la Moscova, Dodon a susținut o conferință de presă în care a făcut declarații pe marginea mai multor subiecte, inclusiv invazia rusă din Ucraina. Acesta a spus că unii politicieni din UE și România, cărora nu le-a dat numele, ar „împărți” teritoriile Ucrainei. „În primul rând, pământurile pe care le numiți, din punct de vedere istoric, sunt moldovenești, unele din ele. Acolo și acum locuiesc sute de mii de moldoveni și ei vorbesc limba moldovenească. În al doilea rând, noi, Moldova sovietică, am fost privați de statutul de țară maritimă. Ne-a fost luat sudul și nordul țării printr-o decizie ilegală la mijlocul secolului trecut”, menționa socialistul.

În reacție, vicepreședinta Parlamentului Doina Gherman, care este membră Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a declarat că prin aceste declarații Dodon se aliniază agresiunii rusești. Totodată, ea a solicitat partidelor din opoziție „să manifeste o poziție clară în care condamnă aceste declarații care pun în pericol securitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: